Vodostaj Une i Save i dalje raste, danas vrhunac vodenog vala

imp

Veliki dio Hrvatske bori se s poplavama. Danas se očekuje vrhunac vodenog vala. Stoga je uz sve službe angažirana i hrvatska vojska.

 

Izvanredno stanje obrane od poplava proglašeno je jučer i u Hrvatskoj Kostajnici. Vodostaj rijeke Une u 7 ujutro iznosio je 487 cm. Kako je protekla noć i kakvo je sada stanje za Media servis je rekao zapovjednik Vatrogasne zajednice Hrvatske Kostajnice Petar Prpić.

Sve operativne snage su aktivno dežurale cijelu noć. Zabilježeno je nekoliko intervencija utvrđivanja zečjih nasipa. Cijelu noć se ispumpavalo, vodostaj je i dalje u porastu, voda je počela ulazit u određene objekte, stambene prostore i kotlovnice. Trenutno nismo imali zahtjeve za evakuaciju stanovništva.”, rekao je Prpić.

 

U suradnji s Hrvatskom vojskom postavljaju se zečji nasipi od vreća za zaštitu kuća u neposrednoj blizini rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici, te tzv. „negativni“ bunari oko slivnika i šahtova za sprečavanje plavljenja ulica na mjestima gdje rijeka Una prodire kroz kanalizacijski sustav.

 

Raste i Sava u Jasenovcu, izmjeren je vodostaj od 836 centimetara. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava.

 

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

 

Na lokaciji u Novoj Drenčini izvedeno je proširenje i nadvišenje otprije postavljenog privremenog nasipa od vreća sa pijeskom na najjužnijoj dionici prilazne ceste desnom kupskom nasipu na ukupnoj dužini od cca 400 m. Radove na punjenju i postavljanju vreća izvode pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske (ukupno 200 vojnika, raspoređeni u dvije smjene po 100 vojnika).

 

U Sisku je povoljna situacija čemu ide u prilog i činjenica što se retencije prazne.
Vrhunac vodnog vala očekuje se danas u Hrvatskoj Kostajnici, a u četvrtak na području Petrinje. Spremni smo za predviđeno povišenje vodostaja, a vatrogasci su stalno na terenu i u pripravnosti. Trenutno je aktivan 31 vatrogasac s 11 vozila, a na terenu su JVP-ovi Petrinja, Sisak, Kutina i Novska te DVD-ovi Hrvatska Kostajnica, Sela, Greda i Odra.”, rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

 

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 14 tehničkih intervencija uzrokovanih kišnim nevremenom te su angažirana 42 vatrogasaca sa 15 vozila. Osim toga, rade se pripremne radnje za obranu od poplava na području Hrvatske Kostajnice, a najviše intervencija je bilo na području Novske, Kutine, Lekenika, Hrvatske Kostajnice, Dvora i Rujevca.

 

Zbog veće količine vode na kolniku za sav promet zatvorene su dionice Žažina – Mala Gorica, Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Hrvatska Kostajnica).

najčitanije