Vodostaj Une i dalje raste, poplavljena dvorišta i prometnice

imp

Poplave Kostajnica

Kako je priopćilo Ravnateljstvo civilne zaštite Republike Hrvatske, tijekom noći i jutra uslijed brzog porasta vodostaja rijeke Une došlo je do izlijevanja vode na prometnice uz rijeku Unu na više mjesta od Dvora do Hrvatske Kostajnice i nizvodno od Hrvatske Kostajnice.

 

Trenutno su zatvorene ceste: D47 Hrvatska Kostajnica – Dvor u mjestu Kuljani i Hrvatska Kostajnica Dubica u mjestu Rosulje, te županijske ceste ŽC 3167 Međurić-Veliko Vukovje, ŽC 3275 Stankovac Slana, ŽC 3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC 3131 Gornja Jelenska i ŽC 3249 Stara Subocka.

 

Županijski centar 112 Sisak primio je brojne zahtjeve na području cijele županije za ispumpavanjem vode iz objekata, zahtjeve za vrećama s pijeskom i njihovim postavljanjem te za uklanjanjem srušenih stabala s prometnica. O svim dojavama obavijestio je sve nadležne službe koje su na terenu.

 

Zbog povišenog vodostaja rijeke Sunje, Hrvatske vode donijele su Rješenje o uvođenju izvanrednog stanja obrane od poplava. Vodostaj je trenutno u stagnaciji na 267 cm. Također, zbog povišenog vodostaja rijeke Une, Hrvatske vode jutros su donijele Rješenje o uvođenju izvanrednog stanja obrane od poplava. U 11:00 sati vodostaj rijeke Une na vodomjeru u Hrvatskoj Kostajnici je dosegao 468 cm, a zadnjih nekoliko sati rastao je 4 do 7 cm na sat.

 

Najkritičnije je bilo na području Dvora i Sunje, gdje su prema zapovjedi županijskog vatrogasnog zapovjednika upućene dodatne snage vatrogasca i dva čamca, a angažirani su i pripadnici HGSS-a (5 pripadnika i čamac). U Dvoru je došlo do klizišta te su na teren izašli vatrogasci DVD-a Dvor, policijski službenici PP Dvor i načelnik Općine Dvor.

 

Trenutno je najteže stanje u Hrvatskoj Kostajnici zbog izlijevanja vode na prometnice i plavljenja dvorišta i objekata, a vodostaj rijeke Une još uvijek je u porastu. Sve operativne snage su na terenu i rade na izgradnji zečjih nasipa i ispumpavanju vode iz objekata.

 

Sazvan je Stožer civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije u Hrvatskoj Kostajnici koji je trenutno u tijeku.

 

 

Foto – Daniel Pavlić

najčitanije