Vlada osigurala potrebnih 30 milijuna kuna za dovršetak Poduzetničkog centra u Petrinji

imp

251020211635198069.jpeg

U Petrinji se ostvaruje projekt stambeno-poslovnog kontejnerskog naselja “Centar novog života”, čiji je primarni cilj opstanak većeg broja petrinjskih obrtnika i malih poduzetnika pogođenih potresom.
Uz stotinjak stambenih, u tijeku je montaža isto toliko poslovnih kontejnera, u kojima će biti smještene obrtničke radionice, uredi, prodavaonice i drugi poslovni prostori.
„Ovaj projekt zaista je velik, prostorno je velik i moći ćemo primiti sve poduzetnike, sve naše obrtnike koji su ostali bez svojih prostora u centru grada koji je stradao do posljednje zgrade, sve je neupotrebljivo i zaista smo sretni što će ovdje uskoro naši poduzetnici moći početi svoju djelatnost. Samim time, samom njihovom djelatnošću to znači daljnje zapošljavanje velikog broja ljudi, a samim time i novi prihodi u gradski proračun koji je isto tako, znamo svi već poprilično devastiran.“, rekla je petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes, dodajući kako vjeruje da će poduzetnici biti zadovoljni kada ovaj Centar zaživi.

DSC_0016 DSC_0048

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak ističe kako naša županija zaslužuje posebnu pozornost sada nakon potresa, pogotovo u revitalizaciji gospodarstva. Budući Centar, napominje župan Celjak, biti će novi poticaj poduzetnicima.
„Ovo je snažan poticaj poduzetništvu i obrtništvu na području Petrinje, međutim mi osjetimo Vladu i njihovu pomoć na svakom koraku. Ministarstvo gospodarstva poticalo je potporama naše male poduzetnike. Što se tiče samog grada Petrinje, na ovom prostoru uz stambene jedinice bit će i poslovni objekti, poslovne jedinice i kao što sam rekao ovo će biti snažan poticaj našim poduzetnicima i obrtnicima. U odnosu na 2019.godinu, kada promatramo 2020.godinu, upravo zbog mjera Vlade nije došlo do pada broja obrtnika na području Petrinje, već je došlo do rasta broja obrtnika. Nadamo se da će i uz ovu pomoć Vlade obrtnici opstati, da će raditi, da će zapošljavati i da ćemo ponovno vratiti život u Petrinju kakav smo imali prije potresa.“, kazao je Celjak.

Gradilište „Centra novog života“ u Petrinji uz gradonačelnicu Petrinje i sisačko-moslavačkog župana obišli su i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić sa suradnicima.

DSC_0040 DSC_0032

Ministar Ćorić je poručio da je zatvorena financijska konstrukcija za dovršetka Centra koji bi trebao biti za nekih mjesec i pol dana.
„Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo rada su svojim internim preraspodjelama jednostavno pronašli 15 milijuna kuna, narednih 15 će biti pronađeno u sljedećim tjednima i ovaj projekt će biti dovršen. Upravo to je bila moja tema razgovora s gradonačelnicom“, istaknuo je Ćorić dodajući da je život u Petrinji, općenito na potresom pogođenom području, sam po sebi pretpostavljen nastavkom gospodarske aktivnosti pa je prioritet zadržavanje poduzetnika i obrtnika na ovom području.
„Upravo će ovaj Poduzetnički mali centar omogućiti desecima njih da nastave svoju aktivnost. Ovome ću pridodati i napomenuti činjenicu da smo prošli tjedan na Vladi imali povećanje našeg programa potpore malih vrijednosti sa 10 na 17 milijuna kuna. Time smo u Ministarstvu gospodarstva iz internih sredstava obuhvatili oko 608 mikropoduzetnika kojima ćemo s 30 tisuća kuna sufinancirati popravke, odnosno nabavku opreme u narednom razdoblju. Naravno da taj novac nije dovoljan da bi se stvari vratile tamo gdje su bile prije ovog katastrofalnog potresa, međutim ono što vas želim sve zajedno uvjeriti, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo rada i Vlada Republike Hrvatske bit će uz Petrinju i s Petrinjom onoliko dugo dok se Petrinja ponovno ne izgradi i revitalizira na sve moguće način. Program revitalizacije ovoga kraja donijet će i dodatne iskorake u tom smjeru jer jednostavno Sisačko-moslavačka županija, posebice ovaj njezin dio, to zaslužuje i to neće biti dovedeno u pitanje.“, kazao je ministar Ćorić naglasivši kako je ovaj Centar samo privremeno rješenje, dok se ponovno ne izgrade čvrsti objekti.
„Ovaj Centar je rješenje onoliko dugo dok ne dođe do izgradnje čvrstih objekata tamo gdje su srušeni. Koliko sam shvatio najviše je riječ o centru Petrinje, odnosno najviše obrtnika iz centra Petrinje će se preseliti ovdje. Naravno da usporedo s ovim treba se ići u rušenje objekata, odnosno njihovu rekonstrukciju, odnosno izgradnju novih tamo gdje su bili originalni. Nitko, siguran sam, ne želi na nekoj alternativnoj lokaciji niti živjeti, niti obavljati svoju djelatnost nego tamo gdje je to naučio i u konačnici tamo gdje je njegova imovina.“, zaključio je ministar.

najčitanije