Vlada na sjednici o paketu pomoći. Plenković: “Imat ćemo tri seta mjera“

imp

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske premijer Andrej Plenković je vezano na rast cijena energenata istaknuo da Vlada sprema paket pomoći, koji će ići u tri smjera.

 

”Povećat ćemo naknade za socijalno ugrožene, to su vaučeri do 200 kuna za struju za oko 64 tisuće najugroženijih kućanstava u Hrvatskoj. Smjer kojim će Vlada ići je da proširimo polje primjene, uz struju otvorit ćemo mogućnost da se time plaćaju i režije plina. Najvjerojatnije ćemo proširiti i opseg kućanstava koji će postati kvalificirani da bi primali naknadu solidarnosti za najugroženije. I podići ćemo taj iznos, koji je sada 200 kuna na viši iznos, a koliki će točno biti odlučiti ćemo kada procijenimo koliki će biti rast troškova struje i plina za kućanstva.“, kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade u uvodnom govoru.

 

Drugi skup mjera odnosit će se na preispitivanje svih stavki koje ulaze u konačni izračun cijene struje ili plina. Tu treba sudjelovati i HEP, istaknuo je premijer.

 

”Treći skup mjera se odnosi na manevarski prostor iznosa stope PDV-a. Znamo da je PDV na struju 13 posto, na plin je 25 posto, tu postoji prostor koji ćemo iskoristiti da olakšamo ukupan iznos povećanja cijena za građane. Svi resori na dnevnoj razini razgovaraju o tome, pa i ja osobno. Tu ćemo pokazati još jednom da interveniramo svaki put kad nam je prioritet očuvati ekonomski i socijalni standard građana kao što smo činili u nizu prigoda do sada”, rekao je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković.

 

Foto – Vlada RH

najčitanije