Vjernici Sisačke biskupije u Mariji Bistrici

imp

Šesto zavjetno hodočašće vjernika Sisačke biskupije u hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke održano je u subotu 22. kolovoza, a predvodio ga je sisački biskup Vlado Košić zajedno sa svećenicima te brojnim vjernicima pristiglih iz svih župa Biskupije.
Središnji dio hodočašća bilo je svečano misno slavlje, koje je predvodio biskup Košić u zajedništvu s rektorom svetišta mons. Zlatkom Korenom i sedamdesetak svećenika.
U homiliji biskup je podsjetio kako je prošla pastoralna godina u Sisačkoj biskupiji bila Godina braka i obitelji u službi života, te kako je to geslo bilo nadahnuto održavanjem biskupske sinode u Rimu koja je pripremala i razmatrala temu braka i obitelji. Biskup je napomenuo i kako će ove godine biti održana nova sinoda koja će biti obvezujuća jer će donijeti i neke odluke. „Stoga se i mi molimo za održavanje biskupske sinode o obitelji. Mi smo kao narod proslavili i Drugi nacionalni dan hrvatskih katoličkih obitelji na Trsatu, 19. travnja ove godine. I naša je Biskupija zapaženo sudjelovala. Potrebno je da plodove nastavimo donositi i u vremenu koje slijedi, i za naše obitelji i za našu Crkvu“, rekao je biskup te dodao kako je obitelj doista srce Crkve. „U obitelji se stvara život, u obitelji se djeca uče vrijednostima života, u obitelji se odgaja čovjek – od prvih do posljednjih životnih koraka. Obitelj je rasadište vjere, tu se čovjek uči molitvi i susretu s Bogom, tu se od malena uči i susretu s drugim čovjekom. Zato se s druge strane i toliko zlih sila neprestano obara na obitelj, jer ona je škola života. Ako tom školom vlada Bog, čovjeka se odgaja u dobru, no ako zavlada đavao, on nastoji postići da se čovjek odijeli od Boga, da se usvoje životne protuvrijednosti koje će ne samo pojedince nego i ukupno društvo odvesti u propast. Zato ja želim da i sljedeće pastoralne godine provodimo što intenzivnije pastoral obitelji, da se na svaki način brinemo za naše hrvatske katoličke obitelji“, ustvrdio je biskup te proglasio novu pastoralnu godinu u Sisačkoj biskupiji Godinom očeva i majki u Božjem milosrđu.

Sisacki-vjernici-u-Mariji-Bistrici-02

Dan ranije, u petak 21. kolovoza, održano je peto hodočašće mladih Sisačke biskupije na kojem se okupilo oko 150 mladih. Ovogodišnji bogat večernji program, na kojem je sudjelovao i biskup Košić, bio je prepun pjesme i svjedočanstva, a osmislili su ga mladi Kutinskog dekanata. Tom prigodom, mladi su se ujedno oprostili od dosadašnjeg povjerenika za pastoral mladih vlč. Branka Koretića, koji je nakon pet godina službu prepustio vlč. Mati Malekinušiću.

najčitanije