Video spot za tradicionalnu narodnu pjesmu „Letovanić, selo pokraj Kupe“ pobrao nagrade na međunarodnim i domaćim festivalima

imp

Tradicionalna i svima dobro poznata pjesma „Letovanić, selo pokraj Kupe“ zasjala je novim sjajem s video spotom snimljenim prošlog ljeta, koji je nakon premijere dobio i međunarodno priznanje.

U konkurenciji između 365 filmova i 147 zemalja na Međunarodnom festivalu turističkog filma ITF CRO održanom u Solinu, ovaj je spot nagrađen dvama priznanjima i festivalskom nagradom. Video spot redatelja Petra Oreškovića prema odluci žirija osvojio je 3. Festivalsku nagradu za najoriginalniju izvornu glazbu, a na završnoj svečanosti dodjele nagrada prikazana su samo četiri nagrađena filma od kojih je jedan upravo „Letovanić, selo pokraj Kupe“.

„Ponosni smo na ovu nagradu jer Letovanić i Općina Lekenik zaslužuju ovakav turistički promotivni film koji osim etno baštine i legendarne pjesme ima puno toga za pokazati. Jedna od vrlo atraktivnih lokacija snimanja filma bila je naša pješčana plaža na rijeci Kupi, što nas posebno veseli jer i u sljedećim mjesecima idu ulaganja kako bi ona postala važno mjesto okupljanja kako za stanovnike općine Lekenik, tako i za naše goste koje uvijek srdačno dočekujemo. Za cijeli projekt iznimno važno bilo je što je i Ansambl LADO pristao sudjelovati u njemu te smo tako uz njih i članove HKUD Poculica iz Letovanića dobili prekrasne i slikovite scene na atraktivnim lokacijama Letovanića “, izjavio je direktor TZO Lekenik, Božidar Antolec povodom dobivanja nagrade.

 

Druga nagrada osvojena je u svibnju u Cavtatu, gdje je video spot „Letovanić, selo pokraj Kupe“ osvojio Posebno priznanje Suncokret ruralnog turizma Hrvatske u kategoriji „Ruralno turistički projekti“ za promociju kulturne baštine u ruralnom turizmu.

 

Stanovnici Letovanića, HKUD Poculica i Ansambl Lado, glavni su junaci video spota koji je sniman na nekim od najljepših lokacija Letovanića i okolice. Film je rađen u produkciji Prime time komunikacija, a na inicijativu Turističke zajednice općine Lekenik.

 

„Letovanić, selo pokraj Kupe“, pjesma je poznata svima u Hrvatskoj ali i izvan nje, pa čak i među dalekim afričkim plemenom Maasai čije je pripadnike, Maja Šuput naučila riječi za vrijeme snimanja emisije Koledžicom po svijetu Roberta Knjaza, a nalazi se u udžbenicima glazbene kulture te je prepjevana na brojnim svjetskim jezicima.

 

najčitanije