VIDEO: Policija ponovno u akciji spašavanja stranih državljana

Pu SmŽ

Unatoč čestim upozorenjima policije o opasnostima i rizicima u koje se upuštaju osobe koje nezakonito prelaze državnu granicu, strani su se državljani ponovno našli na nepristupačnom i poplavljenom području, a policajci im spasili živote.

 

Naime, policijski službenici Postaje granične policije Novska s ispostavom Jasenovac su tijekom jučerašnjeg dana zaprimili dojavu da se na poplavljenom šumskom predjelu na području Novske, nalaze osobe kojima je potrebna pomoć.

Kako se radilo o nepristupačnom terenu i poplavljenom području angažirani su pripadnici ATJ Lučko koji su detaljno helikopterom pretraživali teren iz zraka s ciljem lociranja osoba. Nakon lociranja, policijski službenici su se spustili među strane državljane i krenuli u akciju spašavanja osoba koristeći čamac Interventne jedinice policije. Angažirani su i pripadnici HGSS-a koji su zajedno s policijskim službenicima, nakon nekoliko sati rada, prevezli promrzle osobe s poplavljenog područja na suho i sigurno.

 

Pružena im je liječnička pomoć te su dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje gdje su im policijski službenici osigurali tople napitke i hranu.

 

Utvrđeno je da se radi o 28 stranih državljana ( 2 žene, 1 dijete i 25 muškaraca), koji su nezakonito prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. Policijski službenici nastavljaju daljnji rad sukladno zakonskim odredbama.

 

Ponovno upozoravamo na tragedije koje se mogu dogoditi osobama prilikom nezakonitih prelazaka državne granice jer na ovakav način osobe riskiraju svoje zdravlje i živote pa su tragedije neizbježne ako se u tom trenutku u blizini ne nalaze policijski službenici koji su uvijek spremni pomoći i spasiti osobe.

 

Ovo je dokaz da ulazak u Republiku Hrvatsku izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan.

najčitanije