Veliki petrinjski potres – godinu dana kasnije

imp

Na godišnjicu prvog potresa koji je pogodio Banovinu Seizmološka služba Republike Hrvatske objavila je podatke o podrhtavanjima tla koja su se dogodila od prvog potresa 28.12.2020. u 6.28 sati.

 

U razdoblju nakon potresa veliki broj građana, hitnih i spasilačkih službi pomogao je stanovnicima Banovine da lakše prebrode teške posljedice nastale jakom trešnjom koja se nastavila mjesecima nakon glavnog potresa u obliku svakodnevnih naknadnih podrhtavanja. U istom razdoblju veliki broj znanstvenika i stručnih službi bavio se istraživanjem uzroka i posljedica samog potresa. Geofizički odsjek PMF-a i Rudarsko-geološko-naftni fakultet bili su jedni od prvih koji su pohitali na razoreno područje kako bi prikupili mjerenja od iznimne važnosti za saznanje o daljnjem tijeku potresne serije u blizini Petrinje i mogućih sekundarnih učinaka potresa (klizišta, vrtača/ponikva i sl.).

 

Ova istraživanja utjecala su na smanjenje rizika uslijed naknadnih jačih trešnji te su seizmološkoj i geološkoj znanstvenoj zajednici omogućila pribavljanje podataka koji će u budućnosti dati odgovore zašto se i kako često potresi događaju na području Petrinje i Pokuplja. Ovo je prvi potres s epicentrom u Hrvatskoj u vremenu koje nam omogućuje postavljanje guste mreže izuzetno osjetljivih instrumenta i “praćenje” jedinstvenog “pokusa” u prirodnom laboratoriju.

 

Prema preliminarnim podatcima Seizmološke službe, u razdoblju između 28. prosinca 2020. i 29. ožujka 2021. locirano je 9350 potresa.

U godini dana u Sisačko-moslavačkoj županiji zabilježeno je gotovo 1400 potresa magnituda većih ili jednakih 2.0.

 

Niz potresa s epicentrom u okolici Petrinje započeo je u ponedjeljak 28. prosinca 2020. u 6:28 po lokalnom vremenu potresom magnitude ML = 5.1 (momentne magnitude MW = 4.9) koji se osjetio u većem dijelu središnje Hrvatske. Epicentar mu je bio jugozapadno od Petrinje, kod mjesta Strašnik. Ubrzo su uslijedili potresi lokalne magnitude 4.6 u 7:49 te magnitude 3.8 u 7:51 u istom epicentralnom području, kao i niz slabijih potresa (Herak i Tomljenović, 2021). Nažalost, ispostavilo se da su ovi umjereno jaki potresi zapravo bili prethodni potresi jer se sljedeći dan, 29. prosinca 2020., u 12:19 dogodio još jači potres lokalne magnitude 6.2 (MW = 6.4), s epicentrom također kod Strašnika. Potres je, prema podatcima Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a (URL1), ocijenjen intenzitetom VIII – IX °EMS u epicentru i opisuje se kao teško oštećujući do razorni, a osjetio se u cijeloj Hrvatskoj i Sloveniji te u velikom dijelu Bosne i Hercegovine, u Srbiji, Mađarskoj, Italiji, pa čak i u Austriji i Slovačkoj (EMSC, 2021). Od posljedica urušavanja kuća, život je izgubilo sedmero ljudi.

 

Ipak, zbog potresa dan ranije i oštećenja koja su uzrokovali, te zbog toga što se potres dogodio sredinom sunčanog dana, mnogi stanovnici epicentralnog područja u tom su trenutku bili izvan svojih kuća, posebno onih jače oštećenih i opasnijih za boravak.

 

Više informacija možete doznati ovdje.

Foto – Seizmološka služba RH

najčitanije