Uzorci poslani iz Siska negativni na koronavirus

imp

Uzorci testiranja na koronavirus, koji su iz Rijeke, Splita i Siska stigli u Zagreb u Kliniku za Infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević, negativni su kao i svi dosadašnji testirani uzorci u Hrvatskoj, potvrdio je za Media servis ministar zdravstva Vili Beroš.
“Svatko tko ima nekakavu sumnju na infekciju ili nešto respiratorno, a da je došao ili bio u tom području, sad su svi sumnjivi. To nije ništa neuobičajeno. Sad ćemo to pratiti, testirati sve što je sumnjivo, opservirati, liječiti i nadati se da će čim kasnije doći pozitivna potvrda, a izvjesno je da će vrlo vjerojatno u nekom trenutku doći. Za sad su svi testirani do ovog trenutka negativni.”,rekao je Beroš.
Podsjetimo, više od 50 osoba s područja Petrinje, Siska, Popovače i Kutine tijekom proteklog vikenda boravilo je u Italiji, preciznije Veneciji i Padovi, među kojima su i gimnazijalci, učenici Srednje škole Petrinja.
Razloga za paniku nema, poručuje dr.Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije. „Išli smo sa preventivnim mjerama, a to je na svim putnicima koji su 22.veljače boravili u Padovi ili Veneciji, a nemaju zdravstvenih tegoba, provest će se 14-dnevni zdravstveni nadzor. Za sada u izolaciji kod kuće, s tim da se svaki dan telefonom javljaju teritorijalnom nadležnom epidemiologu, a u dane vikenda epidemiolog je u pripravnosti kojeg će svakodnevno izvještavati o svom zdravstvenom stanju i izmjerenoj tjelesnoj temperaturi. Ako bi osoba pod zdravstvenim nadzorom razvila znakove respiratorne bolesti, epidemiolog koji provodi nadzor postupit će u skladu sa sumnjom na bolest uzrokovanu novim koronavirusom, a njegove kontakte staviti pod zdravstveni nadzor“, istaknuo je dr. Brkić.
Za zbrinjavanje mogućih pacijenata zaraženih koronavirusom, odnosno za njihovo sigurno stavljanje u izolaciju, što je ujedno i osnovni način sprječavanja epidemije, spremna je i sisačka bolnica.
„Spremni smo. Imamo dovoljne kapacitete i broj bolesničkih soba. Pratimo situaciju i nadamo se da do širenja oboljenja neće doći i ne treba širiti paniku. Ovo su sve mjere predostrožnosti i nadamo se da se bolest neće širiti u Hrvatsku.“, rekao je ravnatelj bolnice dr. Tomislav Dujmenović.

najčitanije