Usvojen proračun težak gotovo 800 milijuna kuna

st

Gotovo dvostruko veći proračun od prošlogodišnjeg izglasala je Županijska skupština na svojoj 20. sjednici. Iako je prijedlog proračuna prošlog tjedna bio prezentiran javnosti na za građane otvorenoj prezentaciji, nije bilo puno intervencija niti primjedbi. Proračun je transparentan, rekao je župan Ivo Žinić.

‘Nema razloga da bilo što što radimo bude tajno, mi smo javna institucija koja mora biti na usluzi građanima’, rekao je Žinić.

U proračun su sad ušle i bolnice, što ga je povećalo gotovo dvostruko, s oko 380 na oko 750 milijuna kuna, što, kaže župan, govori kako slijedi puno aktivnosti.

‘U onom osnovnom dijelu koji se tiče same Županije je on ove godine malo uvećan jer su nam izvorni prihodi gotovo isti, na razini 57 milijuna kuna, i to je nešto s čim možemo planirati budući razvoj’, a proračun je, nastavlja Žinić, itekako razvojan.

‘Što se tiče razvoj u poljoprivredi, turizmu i gospodarstvu sve dosadašnje mjere i poticaji su ostali, a ima i nekih novih projekata. Želimo i dalje unaprjeđivati rad naše razvojne agencije SIMORA. U zadnjih godinu dana smo županija koja je povukla najviše sredstava iz fondova Europske unije, a u osnivanju smo i menađment-turističke kompanije koja će napraviti određen napredak u tom segmentu’, rekao je župan.

Najveći rashod, od gotovo 500 milijuna kuna, odnosi se na zdravstvo. Za školstvo se planira utrošiti 105 milijuna kuna, za razvoj malog gospodarstva oko 11 milijuna, u turizam ide više od 2 milijuna kuna a za poticaje u poljoprivredi oko 3.5 milijuna kuna. Oko 30 milijuna kuna planira se uložiti za razminiranje poljoprivrednog zemljišta.

najčitanije