Ususret IX. županijskoj izložbi stoke

nn

261020211635268913.jpeg

Deveta županijska izložba stoke održat će se 28. svibnja na sajmištu u Popovači i na njoj će se se izložiti stoka velikog i malog zuba, male životinje, ptice, zečevi, ali i “bit će tu i povorka zaprežnih kola i jahača, vuča klada, raznorazna kulturna događanja, povrtlarstvo, vinogradarstvo, pčelarstvo i svi domaći proizvodi koje jedan OPG-ovac ili seljak proizvodi pri svom domaćinstvu”, najavio je predsjednik Udruge stočara i ratara Seoskog gospodarstva Popovača, Petar Cvetko.
Osim revijalnog dijela, dio izložbe će biti i natjecateljski, te će na kraju prva tri grla biti nagrađena, a bit će proglašen i šampion izložbe koji će dobiti šampionsko zvono.
Prošle dvije godine ova je tradicijska manifestacija zbog problema u stočarstvu, ali i financijskih problema, bila prekinuta, no Grad Popovača i Sisačko-moslavačka županija su ove godine zajednički odlučili ponovno pokrenuti ovaj Sajam.
“Ovo je nastavak jedne dobre priče. Uključili smo se prvenstveno iz jednog jedinog razloga – zbog stanja u stočarstvu na području Republike Hrvatske. Dakle, u Hrvatskoj, ali i u našoj županiji, vidljiv je pad stoke, naročito što se tiče goveda, krava, ali i svih ostalih vrsta stoke. To je odraz 20 zadnjih godina lošeg rada u poljoprivredi”, objasnio je župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić zašto je Županija prihvatila biti pokrovitelj ove manifestacije, dodavši kako u Županiji pokušavaju napraviti iskorak u poljoprivredi, prije svega poticajnim mjerama koje ukupno godišnje iznose 3,5 milijuna kuna, ali i kroz druge mjere.
“Moramo drastično mijenjati poljoprivrednu politiku da bi spriječili da se stočarska proizvodnja uništi do kraja i to je nešto na što ću ja kao župan apsolutno ukazivati”, zaključio je župan, naglasivši da se jeftino uvozi svakakva hrana i prerađevine upitne kvalitete, a naši proizvođači koji imaju kvalitetne proizvode iste ne mogu plasirati.
Jedna od mjera Županije kojom bi se trebalo pomoći našim proizvođačima je i lanac trgovina Kupujmo lokalno gdje se, podsjećamo, nalaze samo proizvodi domaćih proizvođača.

najčitanije