Uručena odlikovanja sv. Kvirina

imp

Devetnica uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Sisačke biskupije i župe sv. Kvirina, kojom će se vjernici u bazilici Sv. Kvirina u Sisku duhovno pripravljati za proslavu svoga zaštitnika, započela je u četvrtak, 26. svibnja, svečanim misnim slavljem koje je predvodio biskup Vlado Košić. U koncelebraciji su bili generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, rektor bazilike preč. Robert Jakica i župnik iz Lasinje vlč. Kristijan Krajnović, a služio je đakon Kristijan Pezić.

 

Već tradicionalno, tom prigodom biskup je uručio „Odlikovanje sv. Kvirina”, znak priznanja u Sisačkoj biskupiji onima koji se posebno trude svjedočanstvom i primjerom živjeti svoju vjeru.
Ovogodišnji dobitnici odlikovanja, za sve što čine u obnovi u potresu stradale baštine i crkava, su pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku dr. sc. Ivana Miletić Čakširan, voditeljica Ureda za kulturu Biskupije Spomenka Jurić i poduzetnik Davor Vrbanek. Nagrade za dugogodišnje požrtvovno djelovanje u svojim župama dobili su Marko Vuksan iz Lasinje i Jela Harambašić iz Hrastovice.

 

Zahvalivši ovogodišnjim dobitnicima odlikovanja biskup je rekao kako upravo oni doprinose tome da se nebeska stvarnost uprisutni i na zemlji. Biskup je podsjetio na brojnu u potresu srušenu baštinu, crkve, župne kuće i samostane, ali i obiteljske kuće, škole i bolnice te poručio kako je naša povijesna zadaća da ih sve izgradimo i obnovimo te preobrazimo ovaj naš kraj i čitavu zemlju na bolje.

Foto: Sisačka biskupija

najčitanije