Ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje završio izgradnju 6 zamjenskih kuća

Kuca

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je  kako je završena izgradnja na 6 zamjenskih obiteljskih kuća,  a ukupno do sada je potpisano 110 ugovora s vlasnicima za izgradnju zamjenskih obiteljskih kuća. Početkom listopada očekuje se završetak 8 zamjenskih obiteljskih kuća, a na 89 lokacija izvode se radovi izgradnje kao i pripremni radovi. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

 

“Dražen Vratarić iz Lekenika je jedan od sretnika čija kuća je među prvim završena;

‘‘Ugovor sam potpisao 09.02., a gradnja je počela 15.02. Počeli smo sa temeljima a sad je pri završetku. Suradnja sa Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje mi je jako dobra i zahvalio bi se ljudima koji su mi radili na kući, jer to su korektni ljudi. Stvarno dečki rade svoj posao. Kuća je spremna za useljenje‘‘, izjavio je stradalnik Vratarić.

 

Ukupno je sa 19 izvoditelja radova ugovorena izgradnja 578 zamjenskih kuća u iznosu od 600.012.339,70 kuna. Središnji državni ured do sada je završio 3.660 obiteljskih kuća nekonstrukcijskom obnovom, a 1.032 kuća obnovljeno je u istom Programu postupkom samoobnove od strane vlasnika.

 

Na Programu nekonstrukcijske obnove realizirano je 155.759.597,46 kuna. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Središnjem državnom uredu dostavilo je 821 odluka za konstrukcijsku obnovu a tijekom listopada započet će i ugovaranje radova. Sve odluke dostavljene su na postupanje projektantima koji sukladno Zakonu o obnovi izrađuju nalaze i projektnu dokumentaciju, a temeljem izmjena Programa mjera usvojenog 28. srpnja na sjednici Vlade Republike Hrvatske. Od prvog dana nakon potresa jedan od najvećih izazova na ovom prostoru je bilo održavanje prometa. Prometnice su, kao i stambene zgrade, bile oštećene, jednim dijelom i razrušene te je trebalo hitno intervenirati. Izgradnja prometnica i komunalne infrastrukture kao i uređenje lokalnih cesta te ulica vrlo je složen zahvat, koji zahtjeva koordinaciju svih uključenih, kako od gradskih službi tako i izvođača radova. Vlada Republike Hrvatske uložila je velika sredstva i pokrenula radove za izgradnju prometa i elektroenergetske infrastrukture, vodnog gospodarstva, pokrivenost mobilnog sustava, poljoprivrede i gospodarstva. Izvođenje radova vraćanja u ispravno radno stanje prometne infrastrukture oštećene potresom na području Banovine objasnio je Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.”

 

Cestovne infrastrukture su žila kucavica života, po prvim procjenama odmah nakon potresa po metodologiji Svjetske banke utvrdilo se da je nekih 315 milijuna eura štete, što direktne što posredne na infrastrukturi. Počela se graditi autocesta Zagreb – Sisak čija investicija je oko 300 milijuna kuna i ono što smo utvrdili je zahvaljujući uvidu stanja na terenu, potakli je, brža povezanost Petrinje i Gline na tu autocestu. U tenderu nije bio predviđen brzi spoj na nju, ali sad se projektira spoj na Žažini i izuzetno je značajno to što će ovaj cijeli prostor biti na udaljenosti manje od sat vremena do Zagreba. Samo Petrinja će biti udaljena na nekih 35-40 minuta, a Glina možda na 55 minuta. Naime, ta brza veza sa Zagrebom je nešto značajno što će kasnije pridonijeti razvoju cijelog ovog područja. Mi smo ovdje u Petrinji svjedoci obnove prometnica na Banovini. Sama Petrinja iz Fonda solidarnosti dobila je oko 90 milijuna kuna za sanaciju svojih prometnica. Županijska uprava za ceste koja pokriva županijske i lokalne ceste u čitavom nizu radova i popravaka na ovome cijelom prostoru dobila je najprije od Vlade Republike Hrvatske direktno 25 milijuna kuna, a sada je dobila i novih 35 milijuna kuna ‘‘, kazao je državni tajnik.

 

Središnji državni ured na potresom pogođenom području započeo je i sa izvođenjem radova izgradnje četrnaest višestambenih zgrada, od čega su 8 višestambenih zgrada u Petrinji sa 128 stanova, 4 višestambene zgrade u Glini sa 52 stana i 2 višestambene zgrade u Topuskom sa 26 stanova. Pripremni radovi vode se na izgradnji 2 višestambene zgrade u Gvozdu sa 26 stanova. Ukupna vrijednost svih ugovora iznosi 306,87 mil. kn s rokom izgradnje 12 mjeseci. Središnji državni ured ugovorio je ukupno 1.281.843.919,69 kuna vrijednosti radova i usluga na poslovima obnove, gdje je osim navedenih Programa uključen i Program organizirane obnove i samoobnove višestambenih zgrada u sve tri županije. Uz već spomenute programe obnove potresom pogođenog područja, u nadležnosti Središnjeg državnog ureda odvijaju se i redovni programi obnove i stambenog zbrinjavanja u Republici Hrvatskoj pa se tako izvode radovi izgradnje višestambenih zgrada u Jasenovcu sa 6 stanova, u Drnišu sa 25 stanova i Belom Manastiru sa 33 stana, kao i darovanje građevnog materijala za 360 obitelji na potpomognutim područjima.”

 

foto: Youtube

 

najčitanije