Upozorenja kupačima

mradenovic

261020211635277777.jpeg

Kupališta na rijekama i jezerima diljem županije odlična su rješenja za ljetne vrućine. Zavod za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije proveo je redovno uzorkovanje vode, a prema rezultatima analize kupališta pogodna za kupanje su: Kupa Zibel, Pogorelac, Žažina, Stari Brod, Letovanić, Stara Drenčina, Naselje, Petrinja i Vurot. Rashladiti se možete i u Petrinji na Petrinjčici, Odri u Žažini te Uni u Hrvatskoj Kostajnici i Hrvatskoj Dubici. Osvježenje se može potražiti i u Novljanskom jezeru, jezeru Bajer i akumulacijskom jezeru Banova Jaruga.
Rijeke i jezera mogu brzo mijenjati tok te naglo mijenjati tok, dubinu i temperaturu. Ekstremne vrućine mogu biti opasne za kupače te se preporuča oprez. Nesreće prijete i u malim bazenima kod kuće tako da se ni doma ne bi smjele zanemariti mjere opreza. Policijska uprava sisačko-moslavačka izdala je upozorenje i savjete kupačima.

Djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez nazdora roditelja ili starije osobe. Neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje te bi roditelji stalno trebali nadzirati svoju djecu. Nije preporučljivo plivati nakon obroka kao ni konzumirati alkohol koji je jedan od glavnih čimbenika rizika kod utapanja. U vodu se treba ulaziti postepeno kako bismo organizmu dali priliku da se pripremi i prilagodi. Opasno je skakati u vodu nepoznate dubine kao i kupanje na osamljenim i nesigurnim mjestima. Ako je ikako moguće, dobro je plivati u blizini spasioca. U slučaju nesreće važno je ostati smiren, plutati na leđima i mahati jednom rukom za pomoć. Ako uočite nekoga u nevolji, odmah pružite pomoć i pozovite nadležne službe na broj 192 ili 112.

najčitanije