UOSI SMŽ nastavlja s uvođenjem novih inovativnih psihosocijalnih usluga u zajednici

imp

Naslovna

Nakon što je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije prva u lokalnoj zajednici ponudila terapiju senzorne integracije, bit će zabilježena i kao prva u županiji koja će ponuditi NEUROFEEDBACK terapiju.
Zahvaljujući sredstvima Europskog socijalnog fonda, kroz projekt „Jačanje kapaciteta za razvoj i održivost UOSI SMŽ i partnera“, udruga je tijekom svibnja 2022.godine kupila potrebnu opremu i educirala dvije zaposlene radne terapeutkinje Natali Klarić Pranić i Veroniku Muža koje će ovu terapiju od sada moći pružati u svom terapeutskom kabinetu u Maloj kući u Petrinji.

Početna radionica neurofeedbacka po Othmerovoj metodi provodila je tvrtka Vita plena koja je registrirana kao edukacijski Centar za provedbu neurofeedback treninga, a trajala je 5 dana u razdoblju od 16. do 20. svibnja 2022. Oprema za provođenje terapije kupljena je kod tvrtke Pamel d.o.o. koja je ekskluzivni zastupnik za prodaju uređaja za neurofeeadback, proizvođača BEE medic Gmbh, brenda EEG Info, za područje RH. Vrijednost nabavljene opreme iznosi 119.990,00 HRK. Uskoro će terapeutkinje Udruge i na napredni tečaj koji je također financiran sredstvima ovog projekta.

Neurofeedback je terapijska metoda bazirana na praćenju električne aktivnosti mozga (EEG-a) i davanju povratne informacije. To je znanstveno dokazan način kojim se poboljšava način funkcioniranja mozga kroz intenzivan trening mozga. Za vrijeme neurofeedback treninga osoba je udobno smještena u fotelju. Na uši i glavu postavljaju se senzori koji prikupljaju električni signal koji mozak proizvodi. Ispred je smješten ekran na kojem se pojavljuje odabrani audio vizualni sadržaj kojim osoba upravlja nastojeći unaprijediti igru. Kako osoba napreduje u igri tako napreduje i u kontroli i regulaciji svoje moždane aktivnosti. Pomoću ove metode moguće je trajno promijeniti ’’loše’’ obrasce i jednostavno naučiti mozak da funkcionira bolje, te time smanjiti ili u potpunosti ukloniti simptome poremećaja kao što su: poremećaja pažnje/hiperaktivnog poremećaja (ADHD), poremećaja raspoloženja (depresije), poremećaja spavanja (nesanice, teškog usnivanja, čestog buđenja), tjeskobe i različitih strahova, stresa i otklanjanja posljedica stresa, loše koncentracije, poteškoća u učenju, glavobolja i migrena.

Obzirom na široki spektar mogućnosti i otklanjanja teškoća nova terapijska usluga vremenom bi mogla biti dostupna svim zainteresiranim građanima županije, a ne samo članovima Udruge kako će to biti sada u početku.

Projekt Jačanje kapaciteta za razvoj i održivost UOSI SMŽ i partnera, provode udruge UOSI SMŽ iz Petrinje kao nositelj i partnerske organizacije, Udruga KAS iz Siska i Građanski aktivizam iz Petrinje u razdoblju od 22.2.2022. do 22.2.2023.
Odobrena novčana sredstva su iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., kroz poziv za dostavu projektnih prijedloga – Jačanje kapaciteta OCD-a za odgovaranje na potrebe lokalne zajednice.

Vrijednost projekta u iznosu od 370.947,38 kn sufinancira Europska unija u sklopu Europskog socijalnog fonda (85%) i Ured za udruge Vlade RH (15%).
Posrednička tijela: Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske (Posredničko tijelo razine PT 1), Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društava (Posredničko tijelo razine PT2).

najčitanije