Una se smiruje, vodni val putuje prema Petrinji i Sisku

imp

Kupa Stara Drenčina 4

Zbog obilnih kiša posljednjih dana traju žestoke borbe s poplavama.

 

Izvanredno stanje je i dalje na Uni u Hrvatskoj Kostajnici, gdje je u 8 sati izmjeren vodostaj od 486 cm i Una je u posljednjih sat vremena pala za tri cm. Zaustavljen je rast Une u Hrvatskoj Kostajnici nakon što je jučer poplavila centar grada.

 

„Trenutačno imamo blago opadanje vodostaja. Možemo reći, nije tendencija opadanja i ovih zaobilaznih voda, tako da nastavljamo s radom kako ne bi došlo do opet povećanja u samim ulicama jer sada vidimo da obilne padaline uzrokuju laganim nakupljanjem, to jest procjeđivanjem i daljnji dotok vode, samo ne iz rijeke, nego iz okolnih brežuljaka ili viših terena.“, rekao je jutros za Hrvatski radio gradonačelnika Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan.

 

Vrh vodnog vala prošao je noćas Karlovac i sada se kreće prema Sisku i Petrinji.
Uslijed premještanja vodnog vala prema Sisku i Petrinji danas se očekuju problemi u pokupskom dijelu prema Sisku i Petrinji.
Vodostaj Kupe na mjernom području Farkašić dosegao je jutros u 7 sati 949 centimetra, s tendencijom rasta 2 cm u satu.

 

Za visokog vodostaja uvijek je neizvjesno i u Starom Brodu, Letovaniću, Žažini, Vurotu, Staroj Drenčini. Svi sa zabrinutošću gledaju svako malo raste li voda i dalje i koliko.
Podsjetimo u Staroj Drenčini je nasip stradao u potresu, u tijeku je njegova sanacija i kako doznajemo napravljen je zamjenski od box barijera.

 

Vodostaj Save kod Jasenovca nastavio je rasti. Jutros je u 8 sati izmjereno 868 centimetara.

 

Za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području otvorene su ustave Prevlaka i Trebež, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

 

Zbog veće količine vode na kolniku za sav promet zatvorene su dionice Žažina – Mala Gorica, Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Hrvatska Kostajnica) i Hrvatska Kostajnica – Hrvatska Dubica (na dionici Rosulje-Slabinja).

 

najčitanije