Una i dalje raste, ministri Medved i Banožić na sastanku u Hrvatskoj Kostajnici

imp

Img 2855

Zbog obilne kiše posljednjih dana znatno su porasli vodostaji rijeka, pa tako opasnost na našem području prijeti Hrvatskoj Kostajnici, gdje raste vodostaj Une.

 

Vodostaj rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici raste 1 cm na sat i u 12 sati je iznosio 446 cm, što je 4 cm do proglašenja izvanrednog stanja obrane od poplave. Aktivirani su svi stožeri civilne zaštite, angažirane sve operativne snage civilne zaštite, komunalne tvrtke i pripadnici Hrvatske vojske koji sudjeluju u obrani ugroženih područja od poplave, postavljaju zečje nasipe, grade upojne bunare i ulažu maksimalne napore radi smanjenja štete od nadolazećih vodnih valova.

 

Tim povodom u Hrvatskoj Kostajnici održan je zajednički sastanak potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ministra obrane Maria Banožića.
Medved se zahvalio svima koji su pravovremeno i na odgovarajući način pristupili obrani od poplava. „Svjedoci smo da smo u proteklih nekoliko dana imali obilne padaline i one se manifestiraju kroz porast vodostaja velikog broja rijeka u Republici Hrvatskoj. Vidjeli smo što se dogodilo u Gračaci, Obrovcu, ali ono što je nažalost već tradicionalno jest i pojava ovdje u Hrvatskoj Kostajnici porastom rijeke Une. Iz tog razloga su Hrvatske vode unazad nekoliko dana započele s aktivnostima zaštite od poplava, angažiranjem svih nadležnih resursa, odnosno raspoloživih resursa“, rekao je između ostaloga Medved.

 

Dodaje kako nam vremenske prilike u narednim danima ne idu na ruku te se očekuju nove oborine, što će rezultirati dodatnim porastom vodostaja. „Uslijed najavljenih padalina, možemo očekivati uz porast rijeke Une jest i porast rijeke Kupe. Poznato vam je da je u prosincu prošle godine Petrinja bila ugrožena i da smo tada izradili boks barijere koje upravo u ovom trenutku dodatno ojačavamo kako bi zaštitili Petrinju i kako bi taj vodostaj prošao pored Petrinje“, dodaje Medved.

 

Podsjetio je kako je prošle godine započeo projekt uspostave trajne zaštite od poplave koji bi trebao biti gotov do kraja ove godine, a projekt je vrijedan više od četiri milijuna eura. Samo tijekom jučerašnjeg dana na obrani od poplava bilo je angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske. Ministar obrane, Mario Banožić: „Sukladno zahtjevima Stožera civilne zaštite, odnosno postavnih zadaća ispred stručnog tima Hrvatskih voda, u posljednja 24 sata angažirano je 300 vojnika od čega je 150 u stanju pripravnosti, 150 je na terenu, 50 ih je u Novoj Drenčini, a stotinu u Hrvatskoj Kostajnici. U posljednja 24 sata, sukladno postavljenim ciljevima i zadaćama napunili su do 45 tisuća vreća, odnosno negdje oko 500 metara zečjeg nasipa i stavljeni su na raspolaganje svim onim potrebnim aktivnostima koje treba izvršiti da bi se ispunila zaštita od poplava navedenih područja“, rekao je Banožić te poručuje kako će povećati spremnost Hrvatske vojske za još određeni broj vojnika.

 

„Na području Hrvatske Kostajnice bilo je 6 obrana od poplava u zadnjih devet mjeseci. Neprestano imamo kišne uvjete pa se ne mogu provoditi ni građavinski radovi, a operativa je zauzeta i u obnovi od potresa. Projekt obrane bit će završen do kraja godine, trudimo se maksimalno iskoristiti sredstva iz Fonda solidarnosti. Zato možda neke tvrtke na nekim mjestima budu usporile radove. Ali slijedi nastavak“, najavio je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.

Dodao je da Kostajnica dobila moderan sustav obrane od poplava, prvi takav u Hrvatskoj. Vrhunac vala očekuje se sutra, ali bi danas moglo doći do izvanrednih mjera obrane, kazao je.

 

 

Dodajmo kako su za potrebe snižavanja vodostaja rijeke Save na sisačkom i jasenovačkom području od 15. svibnja otvorene ustave Trebež i Prevlaka, putem kojih se dio velikih voda rijeke Save upušta u retenciju Lonjsko polje.

 

Zbog veće količine vode na kolniku za sav promet zatvorene su dionice Žažina – Mala Gorica, Dvor-Hrvatska Kostajnica u mjestu Kuljani (obilazak je Divuša-Jovac-Hrvatska Kostajnica).

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije