Ulaganja Županije u projekte na području Donje Posavine

imp

Smz Image 2023 05 08 15 31 26 486

Sisačko-moslavačka županija provodi značajne projekte u Donjoj Posavini koji su usmjereni na bolju prometnu povezanost, osiguravanje zdravstvene zaštite, posebno starijeg dijela stanovništva, ali i na razvoj poljoprivrede i turizma. Područje Donje Posavine obišao je u ponedjeljak župan Ivan Celjak sa suradnicima i generalnim direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem. Radni obilazak počeo je u Čigoču, prvom europskom selu roda.

 

 

Stanovnici Donje Posavine imat će novouređenu ambulantu, društveni dom, reprezentativan ulazak u Lonjsko polje i zgradu Kulturno-povijesnog centra
„Trenutno na području Donje Posavine imamo ulaganja kakva ovdje nisu izvršena posljednjih 30 godina. Sisačko-moslavačka županija, sredstvima Fonda solidarnosti EU, obnavlja kuriju Oberhofer-Hangi u Čigoču. Na kuriji su u tijeku radovi kojima će se osnažiti konstrukcija, mijenjaju se sve elektroinstalacije, a objekt će biti i energetski obnovljen. Cilj je urediti reprezentativan ulaz u Lonjsko polje sa sisačke strane što do sada nismo imali. Uskoro kreću radovi i na zgradi bivšeg župnog dvora u Kratečkom, a ove godine Županija će urediti i ambulantu u Kratečkom. U tijeku su radovi na izgradnji ceste od državne ceste koja spaja Sisak i Popovaču do Svinjičkog i na ovaj način ćemo omogućiti i razvoj poljoprivrede, ali isto tako i razvoj turizma na ovom području. Na području sisačke Donje Posavine trenutno provodimo i projekt Županijski kutak zdravlja. Novost je da smo ugovorom od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dobili na uporabu društveni dom u Prelošćici pa ćemo u narednom razdoblju obnoviti i urediti taj dom kako bi stanovnici Prelošćice, ali i cijele Donje Posavine mogli konzumirati društvene sadržaje. Hrvatske vode su također vrlo aktivne na ovom području. Ishođena je građevinska dozvola za izgradnju crpne stanice u Prelošćici što će biti od velikog značaja za poljoprivredne proizvođače na ovom području“, rekao je župan Celjak.

 

 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković tom je prilikom istaknuo kako se u ovom trenutku gradi gotovo 19 kilometara servisnih puteva uz savske nasipe.
„Servisne ceste omogućit će brze intervencije i zaštitu stanovnika u slučaju neke nedaće ili potresnih sila. Na ovom području planiramo rekonstruirati i 35 kilometara kanalske mreže uz crpnu stanicu Šašna greda i crpnu stanicu Hrastelnica te izgraditi novu crpnu stanicu Prelošćica ukupne vrijednosti 6 milijuna eura. Ako tome dodamo ulaganje u kanalsku mrežu u iznosu 2 milijuna eura, imamo investiciju od 8 milijuna eura koja će unaprijediti mogućnost poljoprivredne proizvodnje na ovom području. Na području cijele Sisačko-moslavačke županije provodimo projekte vrijedne 28 milijuna eura financirane iz Fonda solidarnosti EU te je pokrenuto i 25 milijuna eura vrijednih projekata iz NPOO-a “, rekao je Đuroković.
Tijekom obilaska Donje Posavine, župan Ivan Celjak i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković obišli su i servisnu cestu u mjestu Suvoj uz nasip koji vodi do Gušća te Lonju, Prelošćicu i Budaševo.

 

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije