Uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada

imp

261020211635251571.jpeg

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije dio svojeg rada i projektnih aktivnosti usmjerava prema socijalnom uključivanju i zapošljavanju osoba s invaliditetom.
„Osim što organiziramo tribine i okrugle stolove s ciljem poticanja gospodarstvenika Sisačko-moslavačke županije o poštivanju obaveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom i sami u udruzi nastojimo zaposliti što više svojih članova i drugih osoba s invaliditetom i građana iz teže zapošljivih skupina“ – naglašava Dijana Smajo, predsjednica Udruge i dodaje: „U tom smislu partner nam je Hrvatski zavod za zapošljavanje koji nam kroz programe javnih radova nudi zapošljavanje ovih skupina uz 100 postotno financiranje plaća.“
Udruga je ove godine ukupno kroz program javnog rada zaposlila 5 osoba od kojih su 3 osobe s invaliditetom. Program kojeg su nazvali „Klub kreativa“ provodi se od lipnja do kraja studenog ove godine i u njemu su zaposlenje našli jedna osoba s invaliditetom i dvije osobe iz teže zapošljivih skupina društva.
Odnedavno, točnije od 20.rujna pa slijedećih šest mjeseci do sredine ožujka 2018. u Udruzi će se provoditi program „Dnevni boravak“ u sklopu kojeg su zaposlene dvije mlade osobe s invaliditetom koji su i sami članovi UOSI SMŽ.
Prva svoja zaposlenja i Ugovore o radu na 6 mjeseci dobili su 20godišnja Gabrijela Kokanović iz Petrinje i 21godišnji Antun Barić iz Hrastovice.
„Obadvoje su bili prijavljeni na zavodu za zapošljavanje dvije godine kako su završili srednjoškolsko obrazovanje.
Gabrijela je bila učenica Srednje škole Petrinja i 2015. godine završila je za smjer cvjećara. Zaposlenje u udruzi nakon 2 godine čekanja omogućilo joj je da izađe iz svog kućnog okruženja i da se konačno osjeća korisnom. Prva plaća koju će ovih dana dobiti dat će joj i određenu samostalnost, sigurnost i neovisnost od roditelja. Ovih dana u Udruzi se pripremaju za promotivne štandove, kao i za predstojeće božićne blagdane, pa Gabrijela aktivno s kolegicom Selmom sudjeluje u izradi božićno-novogodišnjih unikatnih čestitki koje će UOSI SMŽ i ove godine ponuditi gradskim ustanovama i tvrtkama.“ – kažu u Udruzi.
„Volim se kreativno izražavati i nadam se da će i moja druga zaposlenja biti u tom smjeru ili u nekoj od cvjećarni“ – želja je Gabrijele Kokanović.

sdr

Antun iz Hrastovice član je Udruge od njenog osnutka, odnosno od 2004. godine. Završio je ekonomski smjer u Srednjoj školi u Glini i na Zavodu je kao nezaposlena osoba s invaliditetom već dvije godine. U slobodno vrijeme vozi bicikl, ide na terapijsko jahanje, zanimaju ga računala i informatika, a posao u Udruzi mu se svidio da je već nakon nekoliko dana rada izjavio kako se vidi trajno da ostane član ovog radnog kolektiva. „Ovo zaposlenje daje mi više samostalnosti, osjećaj korisnosti, ali i financijsku neovisnost i mogućnost za daljnja stručna usavršavanja kroz neformalne oblike obrazovanja koje mogu dobiti i kao član Udruge i kao njihov zaposlenik“.- kaže Antun.

dav

Udruga danas zapošljava 18 zaposlenika i u planu je daljnje zapošljavanje kroz aplicirane projekte, uz daljnje poticanje zapošljavanja svojih članova i osoba s invaliditetom jer u Udruzi žele doprinijeti unaprjeđenju njihove integracije, povećanju zapošljivosti, olakšavanju kod izbora karijere i njihovom jačanju u svim oblicima u želji da im se olakša prijelaz na tržište rada.

najčitanije