Udružena oporba: „Novi županov pokušaj obmane građana naše županije“

imp

261020211635237620.jpeg

Udružena oporba u Županijskoj skuštini Sisačko-moslavačke županije (MOST, SDP, HSS, HSP, HDRS, SDA) izdala je priopćenje vezano uz nedavne istupe župana Ive Žinića.
„Nakon izjava župana Ive Žinića o našoj konferenciji za tisak, nalazimo za potrebno ponovo se oglasiti s obzirom na nove pokušaje obmane građana naše županije.
Izjave župana u vezi Rafinerije Sisak još jednom pokazuju kako je župan samo dobar stranački vojnik, koji se trudi pokazati vjernost vrhu stranke, zanemarujući stvarnost i potrebe svojih građana.
Lutanje i nepoznavanje situacije najbolje govore o županu kao čovjeku, kao osobi kojoj je poslušnost nadređenima važnija od onih koji su mu dali glasove na izborima. Razumijemo kako uz poslušnost idu i obećanja o daljnjoj karijeri, a danas u našoj Hrvatskoj i tako nitko ne snosi sankcije za izrečeno, pa ni za laži ili obmane javnosti.
Dakle i ovim putem pitamo župana, koje od njegovih izjava smatra istinitim? Najnovijim pojašnjava kako sadašnji sustavi prerade nisu na razini rentabilnosti, kako su Mađari stekli vlasništvo i upravljačka prava i kako je INA važna za cijelu RH, ne samo za našu županiju. Ovom zadnjom izjavom želi reći kako to nije njegov problem, već od nekog imaginarnog prijatelja ili neprijatelja tamo negdje daleko.
Da li je župan imao ovih saznanja kada je u kampanji za parlamentarne izbore govorio kako će, ako pobjede spriječiti zatvaranje RNS? Da li je imao ova saznanja kada je stavio plakat za lokalne izbore sa porukom “ne damo INA rafineriju Sisak” i na toj poruci dobio izbore? Kakva je imao saznanja kada je 07.09.2017. na HRT izjavio kako je Rafinerija Sisak profitabilna? Što je župane na kraju istina? I čija je to istina?
Tristotinjak radnih mjesta u Rafineriji Sisak će biti izgubljeno i zato nije uputno dalje obmanjivati ljude kako neće biti otkaza, kao da otkazi uz otpremnine nisu otkazi. I onako se ničim ne mogu opravdati izgovorene laži i lažna obećanja.
Županov komentar po pitanju koncesija za obavljanje zdravstvene djelatnosti jasno pokazuje njegovu želju daljnjeg otimanja koncesijske naknade od liječnika i drugih zdravstvenih radnika koji imaju privatnu praksu, unatoč tome što koncesijska naknada od 1. siječnja 2019. više ne postoji. Prijelazno razdoblje se odnosi na organizacijske promjene koje će se naknadno propisati u naredne dvije godine, no koncesijska naknada više ne postoji i ne može se naplaćivati nešto što više ne postoji. A da i može, župan bi trebao voditi računa o primarnoj zdravstvenoj zaštiti i liječnicima te drugim zdravstvenim radnicima koji imaju privatnu praksu i zauzimati se za olakšanje njihovog poslovanja, kako ne bismo imali sve manje timova u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.
Gospodin župan želi oteti naknade zdravstvenim poduzetnicima koji stvaraju novu vrijednost i uložiti ih u prekomjernu administraciju i nabujali kordon nezdravstvenih radnika gdje ima presudni utjecaj u uhljebničkom zapošljavanju.
Gospodin župan ne poduzima ništa kako bi zaštitio interese županije, tako je 20 milijuna kuna iz Ministarstva zdravstva namijenjenih sisačkoj bolnici završilo negdje drugdje u zdravstvenom sustavu RH a bolnica je morala podignuti kredit od 40 milijuna kuna za izgradnju središnjeg paviljona. Dok mi dijagnostičke uređaje kupujemo sami uz donacije jadnog i iscrpljenog gospodarstva, druge bolnice dobivaju uređaje od Ministarstva zdravstva. A župan se još time i hvali.
Također, župan obmanjuje javnost, ali i nas vijećnike i uporno odbija pokazati dokumente o kategorizaciji sisačke bolnice.
Napominjemo da je Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“Sisak 9. veljače 2011. godine uručeno rješenje o kategoriji koje se izdaje na vrijeme od 6 godina. Budući da bolnica podliježe obvezi kategorizacije, zahtijevamo od župana odgovor je li početkom 2017. godine proveden postupak i provjera kategorizacije pred Ministarstvom zdravstva.
Postoje ozbiljne sumnje da sisačka bolnica gubi status županijske bolnice jer je dramatično pala na samo 43% gravitacijskog područja a to znači da u ovom postotku manje od pola naših građana koriste akutne bolničke kapacitete u Sisku. Ostali odlaze izvan Siska.
Uzalud upozoravamo župana da na vrijeme poduzme niz potrebnih i neophodnih mjera kako sisačka bolnica ne bi, gubeći svoj status, izgubila i nekoliko stotina radnih mjesta.
O poticajima za poljoprivrednike župan govori kako će biti podijeljeni ovih dana. Pohvalno je što je ozbiljno shvatio naše primjedbe i isplatio poticaje nakon naše konferencije za tisak.
Pozivajući se na odluke iz 2017. godine tvrdi kako je isplatio sve. No, istina je da je krajem 2017. godine na županijskoj Skupštini donesena odluka, uz protivljenje oporbe, da se poticaji ne moraju isplaćivati u godini u kojoj su dodijeljeni. To znači da su ovih dana u 2019. godini isplaćeni poticaji za 2017. godinu a za 2018. godinu još nije započela isplata poticaja i kako stvari stoje, vjerojatno neće ni biti isplaćeni do 2020. Poljoprivrednicima je ukradena jedna godina poticaja i to je prava istina.
Udružena oporba MOST, SDP, HSS, HSP, HDRS, SDA“, stoji u priopćenju Udružene oporbe u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije.

najčitanije