Udruga umirovljenika unutarnjih poslova grada Siska i SMŽ provodi projekt „Živimo aktivno ovdje i sada“

imp

smart

Projekt pod nazivom „Živimo aktivno ovdje i sada“ provodi Udruga umirovljenika unutarnjih poslova grada Siska i Sisačko-moslavačke županije tijekom 2022. godine.
„Cilj projekta je da putem peer (prijateljske) podrške i zajedničkih socijalizacijskih aktivnosti članovi ove udruge žive aktivno ovdje i sada, da pokušaju putem međusobnih susreta i razgovora smanjiti teškoće koje su posljedice rata, ali i pandemijsko-potresne situacije, pokušaju djelovati na očuvanje općeg zdravstvenog stanja, te tako ublaže i/ili preveniraju rizike socijalne isključenosti, a unaprijede kvalitetu života u sadašnjosti i budućnosti.“, pojasnio je Tihomir Lavor, predsjednik ove udruge.

 

Osnovne aktivnosti projekta koje su provodili tijekom 2022. godine su prijateljske peer podrške članovima i njihovim obiteljima, socijalizacijsko-edukacijski izlet u Topusko, socijalizacijsko-rekreacijski susret u Hrvatskoj Dubici, suradnja s medijima, te ostale značajne aktivnosti koje su usklađene s potrebama njihovih članova.

 

Aktivnosti prijateljske peer podrške održavane su u skladu s potrebama članova, članovi su pružali podršku jedni drugima prilikom 20 kućnih posjeta kada su im darivani prigodni pokloni (voće, sokovi, higijenske potrepštine i sl.). Tako je u ugodnim razgovorima starijim, bolesnim i nemoćnim članovima ukazano prijateljstvo i činjenica da nisu zaboravljeni, već da njihovi kolege misle na njih i žele ih informirati i uključiti u aktivnosti udruge.

 

Tijekom socijalizacijsko-rekreacijskog susreta u Hrvatskoj Dubici održano je cjelodnevno druženje u Ribičkoj kući – uz uređenje okoliša i skupljanje smeća oko rijeke Une, sportske aktivnosti i zajedničku pripremu roštilja. Ovoj aktivnosti su se pridružili i provođenje projekta pozdravili općinska načelnica Ružica Karagić, mag. eoc. i izaslanik Ureda načelnika Policijske uprave sisačko-moslavačke Robert Vukić.

 

Poseban događaj za članove bio je socijalizacijsko-edukacijski susret u Top termama Topusko koji je uključivao cjelodnevni boravak na bazenu, uz zajednički objed i razna osvježenja, ali i posjet umirovljenicima koji su korisnici Doma za starije osobe Gline, a zbog posljedica katastrofalnog potresa smješteni su u Lječilište Topusko.
Članove Udruge umirovljenika unutarnjih poslova u ime domaćina dočekale su ravnateljica doma Renata Tominović-Ceković, mag. eudc. rehab., glavna sestra Sanela Odobašić, te Marija Rožanković Iskrić, a Tihomir Lavor, Nikola Stojanović, Rozalija Šebalj Božić i Željko Simić iz gostujuće udruge s korisnicima su proveli vrijeme u zajedničkom razgovoru, podjeli životnih iskustava, uz poučnu priču iz života, pjevanje tradicionalnih pjesama i osvježenje. Na taj način ostvareno je međusobno osnaživanje, aktivno provođenje slobodnog vremena, kao i jačanje prilagodbenih kapaciteta za život u sadašnjosti i budućnosti.

 

Zaključak je umirovljenika da je ovo bilo jedno lijepo druženje koje bi valjalo ponoviti.

 

Projekt Živimo aktivno ovdje i sada financiran je s 15000 kuna sredstvima Ministarstva hrvatskih branitelja – Javni poziv za financiranje/sufinanciranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te stradalnika iz Domovinskog rata i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata u 2022. godini.

 

 

Foto – Udruga umirovljenika unutarnjih poslova grada Siska i Sisačko-moslavačke županije

Foto: Udruga umirovljenika unutarnjih poslova grada Siska i Sisačko-moslavačke županije

najčitanije