Udruga osoba s invaliditetom SMŽ proslavila 18.rođendan

mradenovic

251020211635199216.jpeg

Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije radi i pomaže u svakodnevici potrebitih već punih 18.godina. Svoju su punoljetnost obilježili prošloga tjedna na Inkluzivnoj farmi u Hrastovici.

Udruga trenutno broji 282 člana, a svake godine broj članova raste. Lani su upisali 25 novih, od kojih je 19 djece s teškoćama u razvoju. Udruga provodi različite projekte na kojima rade 54 osobe. Iako je protekla, kao i ova godina bila izazovna, uspjeli su otvoriti 7 novih radnih mjesta.  „S ponosom možemo reći da je većina njih radom u Udruzi dodatno osviještena, dodatno senzibilizirana i dodatno ojačana za rad s djecom s teškoćama u razvoju, s mladima s invaliditetom, a bilo je i dosta osoba s invaliditetom koje smo osposobili i poslije uspjeli negdje drugdje uključiti na tržište rada“, rekla je izvršna direktorica Udruge Aleksandra Milković te dodala: „Mi možda nismo promijenili svijet, ali smo na lokalnoj razini u proteklih 18 godina postali pokretači promjena, pokazali da kada ima volje, ima i načina, dokazali da su upornost i odlučnost definitivno pokretači promjena i definitivno smo išli svojim zacrtanim putem, preskakali izazove i zaobilazili zamke sustava, jer smo uvijek i u svakom trenutku znali da zbog svojih članova i zbog svoje djece ne smijemo odustati. Najteže je boriti se s ograničenjima u glavi pojedinaca, zakonima i sustavom koji još uvijek šteka“, pojašnjava Milković.

Na dobrim temeljima postavljenima prije 18 godina, za daljnji razvoj Udruge zahvalio je Silvio Radošević, dopredsjednik Udruge: „Ponosan sam na postojanje Udruge već 18 godina. Pri tome bih htio zahvaliti prvoj predsjednici Štefici Grubar koja je osnovala Udrugu, jako dobar dio posla napravila i postavila jako dobre temelje na kojima mi sad možemo nastaviti raditi dalje. Isto tako bih zahvalio i drugoj predsjednici Samiri Spoji koja je također puno doprinijela razvitku Udruge. Udruga je tu da bi pomogla u razvitku najmlađih korisnika, naravno da bi pomogla i starijim korisnicima, pošto vidimo da se u ovih 18 godina sustav nije skoro ništa pomaknuo. Zahvaljujem i našem projektno –administrativnom timu uz koji provodimo brojne projekte. Oni svojim trudom i radom postižu ciljeve i unaprjeđuju razvoj Udruge, postižu sve više ciljeva kako bi nama korisnicima i članovima Udruge osigurali što bolji i kvalitetniji život“, kazao je Radošević.

U tijeku provedba 18 projekata, još četiri u partnerstvu

Udruga osoba s invaliditetom u ovom trenutku provodi 18 ugovorenih projekata te još četiri programa u partnerstvu. Kontinuirano pružaju psiho-socijalnu podršlu za najmlađe članove Udurge, djecu i mlade s teškoćama u razvoju i s invaliditetom.
„Počeli smo s logopedom, nastavili s radnom terapijom, pomoćnicima u nastavi, fizioterapijom, programom Male škole, pomoći u učenjima, različitim oblicima igraonica i radionica u cilju odmora od skrbi, proslavom rođendana, patronažom edukacijskog rehabilitatora, terapijom senzorne integracije. Danas u „Maloj kući“ nudimo više od 160 tjednih termina podrške u kabinetima radne terapije, fizioterapije i terapije senzorne integracije“, kazala je Milković.

Osim programa u „Maloj kući“ u Udruzi podsjećaju i na provedbu uspješnog projekta „Novim vještinama za bolju zajednicu“ koji provode u sklopu programa „Zaželi“.

Projekt je ušao u drugu fazu. „Prvu fazu u kojoj smo također zapošljavali 20 žena i pružali podršku za nekih 150 korisnika uspješno smo završili. Žene koje su radile prvu fazu prešle su raditi u Udrugu slijepih, što u biti znači da smo ih  uspjeli kontinuirano zadržati, a mi smo u Fazi II zaposlili drugih 20 žena koje su također dobile radno mjesto. Kroz projekt će dobiti i mogućnost da se usavršavaju za neko od zanimanja koje je certificirano i koje se može upisati u e-radnu knjižicu. Projekt se provodi u periodu od 18 mjeseci. Od tih 18 mjeseci, žene će krajnjim korisnicima pružati podršku 12 mjeseci. Podrška će se kontinuirano pružati do kraja 9. mjeseca. Projekt ne provodimo sami, već u partnerstvu. Partneri su nam Grad Petrinja, Centar za socijalnu skrb Petrinja i Hrvatski zavod za zapošljavanje. Projekt je vrijedan 1.857.000,00 kuna“, kaže voditeljica projekta, Manda Šalić.

Projekt se, dodaje Šalić, pokazao posebno uspješan i potreban nakon potresa. Žene su sprijateljice korisnicima, pomagale im pri ispunjavanju različitih administrativnih poslova, popunjavanja formulara, prijava.

„Nadamo se da ćemo zadržati svih 20 žena, podršku pružiti korisnicima. Imamo ljude koji nam se svakodnevno javljaju jer im treba pomoć i nadamo se nastavku“, pojašnjava Šalić.

Uz projekt „Zaželi“, provodi se i projekt osobne asistencije.

 „Projekt „Asistent – pomoć i podrška“ zapravo je treća faza projekata usluga osobne asistencije. Naša Udruga to provodi već četiri pune godine. Prve dvije faze bile su u trajanju od 24 mjeseca. U prvoj fazi smo imali četiri korisnika usluge. U drugoj fazi koja upravo završava u drugom projektu koji se zove „Podrška za bolji i kvalitetniji život“ imali smo 12 korisnika. Sada u trećoj fazi, još smo povećali broj korisnika na ukupno 19. Radi se o osobama s najtežim stupnjem tjelesnih i mentalnih oštećenja. Projekt je kao i prethodna dva financiran kroz Europski socijalni fond – Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali. Njegova vrijednost je 1.988.954,00 kune što je blizu limita koji je po pojedinom projektu dozvoljen, a to je 2 milijuna kuna. Projekt se financira kao i dosad u cilju povećanja kvalitete života osoba s invaliditetom, sprječavanja institucionalizacije i općenito dizanja jedne razine svijesti i kvalitete života osoba s invaliditetom. Projekt će u ovoj fazi, za razliku od prethodna dvije trajati 18 mjeseci i imamo 19 korisnika koji će na dnevnoj bazi dobivati pomoć od svojih osobnih asistenata“, kaže Predrag Milunić, voditelj projekta.

O projektu Inkluzivne farme više je ispričala voditeljica Ivana Šalić:

„Inkluzivna farma je jedan od dva europska projekta obuhvaćenih nazivom „Inkluzivna farma – temelj samostalnog života“. Drugi projekt je „Inkluzivna farma – platforma zelenog poduzetništva“. Naša organizacija provodi projekt „Inkluzivna farma“, a ovaj drugi provodi Društvo za socijalnu ekologiju „Zeleno zlato“. Trenutno pokušavamo izgraditi farmu koja će biti samoodrživa i na kojoj će naše ciljane skupine, a to su djeca i mladi s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom, razviti svoje sposobnosti i potencijal da jednoga dana budu neovisni kroz različite aktivnosti. Trenutno provodimo vrtlarstvo, domaćinstvo, pčelarstvo, skupljanje samoniklog bilja te izradu kozmetike i imat ćemo radionice socijalnog poduzetništva. Dakle, sve su to aktivnosti kroz koje naši korisnici razvijaju finu i grubu motoriku i kroz koje dobivaju psihosocijalnu podršku kako bi jednog dana ovdje izgradili čak i stambenu zajednicu u kojoj će svaka osoba s invaliditetom ili mlada osoba s teškoćama u razvoju biti sigurna da će imati budućnost.“

 

Izazovi Udruge nakon potresa

Prošlogodišnji razorni potres nanio je štetu i prostorima Udruge.

„Tri velika i niz manjih potresa na Banovini nanijeli su i Udruzi velike materijalne štete. Prostor za terapiju senzorne integracije i radnu terapiju u Sisku, naša „Soba čuda“, dobio je crvenu oznaku te je izvjesno rušenje zgrade. Uz podršku Grada Siska, pristupili smo ideji izgradnje novog centra Sobe čuda, na novoj lokaciji u Sisku. Prostor naše „Male kuće“ srećom je u funkciji i u njemu pružamo neophodnu psihosocijalnu podršku i terapije. Objekt „Glinene priče“ na petrinjskoj tržnici nam je nažalost već srušen. Tamo smo zamišljali osposobiti prostor za naše socijalno poduzetništvo – pakiranje ugostiteljskog šećera, našu „Šećernica“ koju smo zaista od srca pokrenuli i u njoj uspjeli zaposliti jednu dugotrajno nezaposlenu osobu s invaliditetom. Upravo je u tijeku uređenje prostora nove šećernice, u dijelu jednog manjeg prostora u sklopu Male kuće u Petrinji. Gradimo i našu Inkluzivnu farmu i želim zahvaliti svim građanima, svim tvrtkama, svim donatorima, svim volonterima, svim prijateljima koji se javljaju s različitim oblicima podrške. Ovoga trenutka skupljamo donacije za izgradnju našeg novog centra Sobe čuda kao i centra na ovoj Inkluzivnoj farmi. Još jednom koristim prigodu zahvaliti svim dosadašnjim i svim budućim donatorima, a svim članovima Udruge, svim zaposlenicima, svim volonterima, svim prijateljima, svim donatorima želim zajedno – sretan nam 18. rođendan, uz nadu da ćemo i sljedećih 18 graditi društvo kakvo mi želimo u našoj županiji“, zaključila je Aleksandra Milković.

najčitanije