Udruga KAS održava psihološke radionice za umirovljenike

imp

Protekli mjesec je zaista bio turbulentan zbog posljedica velikog potresa krajem 2020. godine, te svih onih naknadnih koji su ljudima naše županije unijeli strah u kosti. Psihičko i mentalno zdravlje je vidno narušeno, a sve žrtve potresa su se našle u jednom velikom vakumu s pitanjem kako nastaviti život dalje?
Udruga KAS iz Siska je krajem 2020. započela projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda, a usmjeren na umirovljenike, kako bi poboljšali kvalitetu njihovog života. Iako je sam početak provedbe Projekta “Godine nisu važne” bio usporen zbog epidemioloških mjera uslijed virusa covid-19, prilagodbom radionica usmjerenim na trenutnu situaciju, početkom godine je Projektni tim izašao na teren sa psihosocijalnom pomoći. Voditeljica radionica socijalnih i emotivnih vještina, te psihološke pomoći Daša Poredoš Lavor, zajedno sa voditeljem Projekta Danielom Pavlićem, obilazi Sisačko-moslavačku županiju kako bi pomogli žrtvama potresa kroz radionice.

kas pomoć starijima 3 kas pomoć starijima 2
„Ljudima je potrebna podrška kako bi shvatili da nisu sami, te da nisu zaboravljeni.“, kaže Daša Poredoš Lavor, koja je i sama uslijed potresa ostala bez svog doma. Dosad su obišli najudaljenije zaselke općine Dvor gdje je većinom stanovništvo treće životne dobi, ali i Sunju, Hrvatsku Kostajnicu, te Petrinju. U planu im je u sljedećim mjeseci obići cijelu županiju.
„Projekt će trajati sljedećih 27 mjeseci, a osim psihološke pomoći, koja je sada najpotrebnija, umirovljenici će imati cijeli niz kreativnih i sportskih radionica, te predavanja koja će im obogatiti umirovljenički život.“, pojašnjava voditelj projekta Daniel Pavlić, te dodaje: „Tek smo krenuli s Projektom, a čim se malo smiri sve ova situacija sa virusom, te posljedicama potresa, imati ćemo i grupne radionice u prostorijama Udruge KAS u Sisku, koja je pretrpjela štete od potresa, te je znatno izmijenjen cijeli okoliš udruge zbog situacije obrane od poplave napuklog nasipa. Zasad idemo po principu “jedan na jedan” poštujući epidemiološke mjere budući da radimo s najranjivijom skupinom stanovništva.“
Partneri projekta “Godine nisu važne” su Agencija lokalne demokracije Sisak, Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, Udruga invalida rada grada Sisak, te Grad Sisak. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u sklopu programa 2014-2020., a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.082.997,65 kuna.

najčitanije