Udomitelji dobivaju svoj dan – 31.svibnja

imp

Udomiteljstvo

Zadnjeg dana u svibnju u Hrvatskoj bi se prvi put službeno trebao obilježiti Nacionalni dan udomiteljstva. Tako bi se 31. svibnja odalo priznanje oko 2500 udomitelja koji pružaju ljubav i skrb udomljenim osobama, posebno djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

 

Vlada se suglasila s prijedlogom saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport da se proglasi taj Dan, no umjesto 18. svibnja, kako je to predložio Odbor, Vlada predlaže da taj dan bude 31. svibnja. Konačnu odluku donijet će Hrvatski sabor.

 

Zemlje koje obilježavaju nacionalni dan udomiteljstva čine to na različite datume, ali postoji globalna inicijativa „World Foster Day“ da se 31. svibnja obilježava kao svjetski dan udomiteljstva, navodi Vlada.

 

Napominje da se 15. svibnja obilježava Međunarodni dan obitelji, te da bi, s obzirom na značenje i važnost udomiteljstva, obilježavanje Nacionalnog dana 31. svibnja bio logičan slijed.
Prema dostupnim podacima, u Hrvatskoj danas oko 2500 udomitelja skrbi od drugima, od čega njih oko 1300 za djecu, dok ostali udomljuju odrasle osobe. Udomiti se mogu djeca koja iz različitih razloga ne mogu odrastati u vlastitoj obitelji i odrasle osobe koje nisu u mogućnosti brinuti se za sebe.

 

Prijedlog Odluke možete pogledati ovdje

 

Foto – Ministarstvo rada, mirovinskog, obitelji i socijalne politike

najčitanije