Učenici Tehničke i Ekonomske škole praksu će odraditi u inozemstvu

mradenovic

U Tehničkoj školi Sisak jutros su potpisani ugovori o županijskom sufinanciranju projekata iz programa Erasmus s predstavnicima četiri škole. Ugovore su potpisali  Tehnička škola, Ekonomska škola, Srednja škola Glina i OŠ Ludina.

Svaka škola ima svoje europske projekte u kojima sudjeluje, a Sisačko – moslavačka županija pruža im financijsku potporu. Projekti su vezani za mobilnost osoblja i učenika. Tehnička škola Sisak već nekoliko godina sudjeluje u europskim projektima. Učenici će i ove godine  imati prilike praksu odraditi u inozemstvu,  Italiji i Portugalu. U Tehničkoj školi prošloga su tjedna dobili i posebnu povelju Erasmus plusa za mobilnost u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju.

„Povelja je priznanje za dosadašnje kvalitetne provedbe mobilnosti. Ovo znači da više nećemo morati prolaziti kroz natječajnu proceduru nego su nam osigurana sredstva za iduće tri godine,“ kaže ravnatelj Davor Malović.

Program Tehničke škole „Učenjem kroz rad do kompetencija za tržište rada“, osigurat će da na stručnu praksu u ožujku 2019.godine putuje  38 učenika. Njih 12 praksu će odraditi u Portugalu, a 26 u Italiji.  Vrijednost projekta Tehničke škole iznosi 101.978,00 eura , a potpora Županije 17.057,80 eura. Prvi puta u europskom projektu sudjeluje i sisačka Ekonomska škola.

„U ovkiru projekta 17 učenika našeg 3. i 4. razreda odradit će stručnu praksu u Dublinu. To su učenici koje obrazujemo za zanimanje poslovnog tajnika. U travnju iduće godine, deset dana će obavljati praksu u šest irskih tvrtki, od toga tri odvjetničke“, kaže ravnateljica škole Marina Jovanić. Vrijednost projekta “Praksa za život“  Ekonomske škole  je 43.431,00 eura , a potpora Županije iznosi 25 tisuća kuna. Osim što će učenici ovih škola imati prilike poboljšati svoje jezične vještine, bit će smješteni u lokalnim obiteljima i na taj način najbolje upoznati kulturu zemlje domaćina.

Osim dvije sisačke, u europskim projektima sudjeluje i Srednja škola Glina, čiji učenici također putuju u Irsku na praksu. U mobilnosti će sudjelovati 10 učenika i jedan nastavnih iz ekonomske skupine predmeta. Projekt je vrijedan 26.546,00 eura, a potpora Županije je 25 tisuća kuna. Uz srednje, na popisu škola našla se i jedna osnovna, OŠ Ludina kojoj je ovo već peti projekt. Vrijednost projekta je 32.515 eura, potpora Županije 9.754 eura. Jedina je to škola čiji se projekt ne odnosi na mobilnost učenika, već na razvoj nastavničkih kompetencija. Učitelji iz Ludine imat će prilike predavati engleski jezik u Finskoj te glazbenu kulturu u Češkoj. Ostale mobilnosti usmjerene su na razvoj poduzetništva, gaminga kao metode podučavanja i razvoj digitalnih alata.

najčitanije