Učenici I. OŠ Petrinja u svojoj novoj školi

imp

Prva Oš Petrinja 1

Učenici su jučer, nakon zimskih praznika, ponovno zasjeli u školske klupe.

 

Prva Oš Petrinja 6

 

Najveselije je bilo u novoj školskoj zgradi I. osnovne škole Petrinja gdje je za 349 učenika drugo polugodište započelo u novom školskom objektu u središtu Petrinje.
Stara zgrada I. OŠ Petrinja jako je oštećena u potresu, a radovi na izgradnji novog objekta počeli su sredinom 2022. godine. Za to vrijeme učenici su nastavu pohađali u OŠ Dragutina Tadijanovića i PŠ Hrastovica. Projekt izgradnje vrijedan je više od 22 milijuna € i proveden je suradnjom mađarske i hrvatske Vlade, a Sisačko-moslavačka županija u potpunosti je novom opremom i namještajem opremila školu i dvoranu u što je uloženo gotovo pola milijuna eura (476.702,88 € s PDV-om). Županija je osigurala i lokaciju izgradnje u Ulici Mije Srnaka, stručni nadzor i voditelja građenja te je financirala prijevoz učenika do drugih škola.

 

Prva Oš Petrinja 2

 

Nova školska zgrada sastoji se od prizemlja i dva kata u kojoj je smješteno 20 učionica, knjižnica, kuhinja s blagovaonicom, uredske te pomoćne prostorije. Uz školu je izgrađena i nova dvorana, a ukupna površina škole i dvorane iznosi 5554,7 m2. Također su napravljeni i vanjski odgojno-sportski sadržaji kako bi učenici za vrijeme lijepog vremena određene odgojno-obrazovne sadržaje mogli odrađivati na otvorenom.

 

Prva Oš Petrinja 4

Nova škola omogućuje i pohađanje jednosmjenske nastave.

 

Prva Oš Petrinja 3

 

Prije početka nastave u drugom polugodištu, učenike i njihove nastavnike pozdravili su župan Ivan Celjak, gradonačelnica Petrinje Magdalena Komes i ravnatelj škole Robert Groza.
„Svi smo danas sretni i vidim sretna lica i učitelja i učenika. Danas je u ovoj školi jedna jako lijepa atmosfera. Zadovoljni smo jer smo omogućili našim petrinjskim učenicima da krenu na nastavu u drugom polugodištu u svojoj novoj školi“, rekao je župan Celjak.

 

Prva Oš Petrinja 7

 

Podsjetio je kako je u posljednje dvije godine ovo treća nova škola na području grada Petrinje.
„Do sada smo u Petrinji obnovili šest škola, a izgradili smo tri nove škole. Na području Sisačko-moslavačke županije smo izgradili ili obnovili 18 škola i u naredna tri mjeseca očekujemo i završetak Srednje škole Petrinja i time ćemo završiti sve škole na području grada Petrinje. Sisačko-moslavačka županija obnavlja matični objekt, kojeg je prije potresa koristila I. OŠ Petrinja, a u kojem će se nakon obnove nalaziti knjižnica i glazbena škola dok će u matičnom objektu SŠ Petrinja biti učenički dom i koristit će se za opće obrazovne predmete“, dodao je župan Celjak.

Prva Oš Petrinja 5

 

Foto – SMŽ

najčitanije