U županiji 34 oboljele osobe, 166 ih je u samoizolaciji

imp

U drugom valu pandemije koronavirusom, od 17.lipnja, na području Sisačko-moslavačke županije od koronavirusa su oboljele 34 osobe, izvijestio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Roman Rosavec.
„Od te 34 osobe najveći broj zaraženih dolazi sa područja Kutine, njih 13. Potpom u Petrinji imamo šest novooboljelih i obrađenih osoba od kojih je jedna osoba strani državljanin sa područja BiH koji je na radu na području Petrinje. Pet osoba imamo na području Siska, te po jednu osobu u Hrvatskoj Kostajnici, Donjim Kukuruzarima, Dvoru, Novskoj i Martinskoj Vesi“, rekao je Rosavec.

rosavec

Petero oboljelih s područja Siska, kako doznajemo, su članovi jednog sportskog kluba.

U samoizolaciju je stavljeno 166 osoba, a pridržavaju li ih se svakodnevno provjerava županijska policija. Od 17.lipnja utvrđena su četiri kršenja samoizolacije.
„I to se dogodilo u vrijeme izricanja odnosno donošenja odluke o obveznoj samoizolaciji državljana koji dolaze iz BiH i Republike Srbije, a zadnje je utvrđeno 4.srpnja. Nije se radilo o našim državljanima i građanima, nego građanima koji su došli iz drugih zemalja. Od 4.srpnja nemamo utvrđenih kršenja mjera samoizolacije. Ukupno, možemo reći da su građani savjesni i dojavljuju nam za svako kršenje mjere samoizolacije te tako policiji olakšavaju rad. Što se tiče kršenja mjera izrečenih COVID liječenje u kući, toga nismo imali od 17.lipnja“, rekao je Robert Vukić PU sisačko-moslavačke.

vukić
S obzirom da još uvijek nema lijeka i dalje je preporuka, ističe dr. Inoslav Brkić, ravnatelj županijskog ZZJZ pridržavati se donešenih mjera.
„Za ovaj SARS COV-2 virus bitne su samo mjere ponašanja. Znači socijalna distanca, što dalje jedni od drugih. Zaštitne maske obvezatne su u sredstvima javnog prijevoza, u trgovinama, trgovačkim centrima i zatvorenom prostoru. One su garancija da tako infekt nećemo akvirirati. Ukoliko se ne osvijestimo, model ponašanja ne prilagodimo virusu, bojim se da ćemo ignoriranjem svih preporuka, od Nacionalnog i županijskog Stožera, plaćati veliku cijenu sa povećanim brojem oboljelih.“, istaknuo je dr.Brkić.

brkić
Iz Stožera napominju da je kod svih novooboljelih poznat izvor zaraze te da su svi njihovi kontakti stavljeni pod zdravstveni nadzor tipa samoizolacije.

najčitanije