U Zavodu za javno zdravstvo obilježen Svjetski dan zdravlja

st

261020211635281129.jpeg

U Zavodu za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije obilježen je Svjetski dan zdravlja – glavna stvar o kojoj bi trebali brinuti, ali u današnje vrijeme itekako zapostavljenoj uslijed ubrzanog životnog ritma.
Ove je godine naglasak na zdravoj i sigurnoj hrani. Inoslav Brkić, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije, naglašava važnost kontrole hrane.
‘Kad vidimo koliko ljudi u svijetu boluje od zaraznih bolesti koje hrana može izazvati, vidimo i koliko su te kontrole važne. Zato je važno da naši poljoprivrednici znaju sve rizike primjene pesticida’, rekao je Brkić.
Zavod kontrolira hranu u vrtićima i školama, a osim mikrobiološke i kemijske kontrole, kreće se i s mjerenjem kalorijske vrijednosti hrane najmlađih.
‘Moramo promijeniti i svijest roditelja. Također, u naše živote moramo vratiti doručak naših majki i naših baka, jer smo svjedoci nepravilne i neadekvatne prehrane, ponajviše kod djece.’
Zavod je danas posjetio i župan Ivo Žinić, koji je naglasio važnost što veće proizvodnje hrane u našoj županiji, kako bi se na minimum smanjila konzumacija namirnica sumnjivog podrijetla koje stižu iz raznih dijelova svijeta.
‘Područje naše županije je itekako pogodno i imamo veliki broj površina koje nisu zagađene. To moramo iskoristiti kako bi imali što zdraviju prehranu’, rekao je Žinić.
I Županija će, kaže, raditi na tome da se u škole uvede topli obrok, jer upravo je djeci najvažnije usaditi zdrave prehrambene navike.

najčitanije