U zamjenske zgrade u Petrinji uselit će se stradalnici od potresa

imp

Zgrade Petrinja 2

U Petrinji su su tijeku radovi na izgradnji osam višestambenih zamjenskih zgrada. To je ukupno 128 stanova, veličine od 30-tak do 70-tak kvadrata.

U te će stanove biti smještene dvije vrste stradalnika od potresa – stradalnici u procesu stambenog zbrinjavanja i oni čije je privatno vlasništvo stradalo u potresu, pojasnio je Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje.

„Ovo je prvenstveno zamišljeno kao projekt kojim se poboljšava životni standard u dijelu stambenog zbrinjavanja i u tim stanovima osim stambenog zbrinjavanja, temeljem Zakona o obnovi i Zakona o stambenom zbrinjavanju bit će smješteni stradalnici potresa. Znači stradalnici koji ostvaruju pozitivnu odluku o obnovi kojima do tog trenutka neće biti izgrađene ili obnovljene njihove kuće i stanovi.“, kazao je Hanžek.

Tu će moći živjeti 5 godina, no ako se njihov boravak produlji, morat će se mijenjati i zakon.

„Nakon pet godina imamo mogućnost raspolaganja ovim stambenim jedinicama. U tom trenutku ti stanovi koji su izuzetne kvalitete će biti moguće dodijeliti samim jedinicama lokalne samouprave ne samo za stambeno zbrinjavanje, nego i kadrovske stanove za deficitarna zanimanja na ovom području“, pojasnio je Hanžek.

Izgradnja zamjenskih višestambenih zgrada sufinancirana je 95 posto sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a cjelokupan projekt je vrijedan 348,6 milijuna kuna.

 

„Trenutno su izvedeni svi armirano-betonski radovi na konstrukciji. Krenuli smo s izgradnjom stolarije, pregradnim zidovima i ravnim krovovima i na pola puta smo do kraja“, rekao je Branimir Radanović, vlasnik tvrtke Radanović d.o.o. iz Siska, jednog od izvođača radova.

 

 

najčitanije