U UOSI SMŽ nastavlja se program male škole i pomoći u učenju

imp

261020211635229069.jpeg

Ministarstvo znanosti i obrazovanja kontinuirano Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije od 2012. godine odobrava novčana sredstva kroz Natječaj projektima udruga u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih. Za ovu školsku godinu 2019./2020. riječ je o projektu „Glas za svaku djecu – gledaj, slušaj i uči“ u vrijednosti 122.266,67 kn kojim se nastavlja program male škole i pomoći u učenju za djecu s teškoćama u razvoju i radna terapija s naglaskom na korištenje asistivne tehnologije i potpomognute komunikacije te edukativno-suportne radionice i igraonice kod partnera projekta: Dječjih vrtića Sisak Stari i Sisak Novi u Sisku, Dječjem vrtiću Petrinjčica u Petrinji i OŠ Davorina Trstenjaka u Hrvatskoj Kostajnici.

Tim povodom u Maloj kući održan je roditeljski sastanak na kojem je roditeljima djece s teškoćama u razvoju predstavljena nova djelatnica udruge Maja Jurišić, magistra primarnog obrazovanja koja će raditi individualni i grupni rad s trenutno prijavljenih 17 djece u programu male škole i 8 prijavljenih za pomoć u učenju.

roditeljski sastanak
Partneri na projektu od Udruge će ovim projektom dobiti komplet pod nazivom „Mala učionica“ a sastoji se od ABC Maestro programa za učenje čitanja, pisanja i korištenja tipkovnice, posebno dizajnirane Clevy tipkovnice s velikim tipkama u boji, komunikatora Interaktivni zid koji se sastoji od 30 polja u koje je moguće umetati sličice i snimati zvučne poruke, 3 seta ABC Maestro predložaka za učenje abecede koji savršeno pristaju uz Interaktivni zid i priručnika “Igre i aktivnosti uz pomoć asistivne tehnologije” koji sadrži 80 aktivnosti za rad s djecom uz korištenje asistivne tehnologije.

maja  komplet mala škola za partnere

Kod partnera na projektu udruga će organizirati edukativno-suportne radionice za odgajatelje u vrtićima, te za učitelje i pomoćnike u nastavi u školama na području Siska, Petrinje i Hrvatske Kostajnice, organizirat će se edukativno-suportne igraonice s vrtićkom djecom i djecom s TUR s asistivnom tehnologijom u vrtićima, a stručnom timu Udruge kroz projekt je osiguran odlazak na Ljetnu školu asisitvne tehnologije u 2020. godini.
Projekt doprinosi napretku djece s TUR na svim poljima razvoja: govor, komunikacija, izražavanje, stvaralaštvo, socio-emocionalni razvoj ličnosti, tjelesni i psihomotorni razvoj te spoznajni razvoj. Glavni cilj projekta je olakšati integraciju djece i mladih – budućih i sadašnjih školskih obveznika u redovan odgojno-obrazovni sustav i to kroz projektne aktivnosti i radom na njihovom osnaživanju i jačanju komunikacijskih vještina, govoru, stvaralaštvu, grafomotorici, spoznajnom razvoju, tjelesnom i psihomotoričkom razvoju, emocionalnom osnaživanju. Korištenjem asisitivne tehnologije i potpomognute komunikacije provest ćemo učinkovite i održive obrazovne aktivnosti koje će promicati jednakopravnost u obrazovanju, socijalnu uključenost, unaprjeđenje životnih vještina djece s teškoćama u razvoju, te ih poticati na razvijanje osobnih vještina i kompetencija uz korištenje asisitvne tehnologije i potpomognute komunikacije.
Spomenutim programima podrške Udurga će projektom pomoći roditeljima, članovima obitelji, ali i djelatnicima predškolskih i školskih ustanova koji rade s djecom s razvojnim teškoćama i invaliditetom da upoznaju i educiraju se za što bolji razvoj djeteta, da imaju obitelj koja razumije izazove i poteškoće na tom putu, da budu realni u rehabilitaciji i očekivanjima svoje djece a istovremeno ih osnažiti i za kvalitetan rad i to s tehnologijom te roditelje da nauče više o roditeljstvu i da u konačnici se osnaže, steknu potrebne kompetencije i ostvare bolji odnos s djecom i okolinom.
Stručni djelatnici škola i predškolskih ustanova dobit će saznanja o najboljim načinima pristupa u radu i metodama poučavanja obzirom da radni terapeuti to svakodnevno rade s djecom i mladima u Maloj kući, dat će im ideje i saznanja kako prilagoditi tehnološka pomagala za najbolji rad s njima u školama te kako od svakodnevnih predmeta i materijala dostupnih u svakom domaćinstvu mogu izraditi i prilagoditi didaktičke igračke i pomagala.
Zainteresirani roditelji djece s teškoćama u razvoju koji žele svoje dijete prijaviti u program male škole i pomoći u učenju to mogu učiniti pozivom na broj 091/6009 223 te od Maje Jurišić mogu dobiti više informacija.

najčitanije