U tijeku zbrinjavanje stoke s potresom pogođenih područja

mradenovic

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je u četvrtak prilikom obilaska Gline i okolnih područja pogođenih potresom kako ima dosta oštećenih poljoprivrednih gospodarstava te kako je u tijeku zbrinjavanje stoke, odnosno njeno premještanje iz rizičnih objekata.
“U tijeku je zbrinjavanje stoke, odnosno premještanje iz objekata koji su rizični”, kazala je Vučković napominjući kako je Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede dogovorila premještaj na određene farme na križevačkom području.

“Zahvaljujem tim vlasnicima koji pomažu, također i svim veterinarskim službama i ambulantama koje su pogođene na ovom području i rade”, kazala je Vučković navodeći da na tom području rade četiri veterinarske ambulante i dostupno je 34 veterinara. “U tijeku je zbrinjavanje kućnih ljubimaca, lešina životinja, prijevoz i izmještanje stoke, a savjetnici Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede kontaktiraju sve poljoprivrednike s toga područja kako bismo stekli kompletan uvid u situaciju na terenu i potrebe poljoprivrednika s tog područja“, izjavila je ministrica Vučković te dodala kako je „ovaj tjedan pokrenut postupak prijevremene žurne isplate proračunskog – HR dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu u iznosu od 35 milijuna kuna za 14.000 PG-ova na potresom i poplavom pogođena područja (Sisačko-moslavačka županija, Zagrebačka županija i grad Vrgorac)“.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane naglašava da je veterinarska služba Sisačko – moslavačke županije i okolice u pripravnosti te poziva građane da se u slučaju potrebe zbrinjavanja i premještanja životinja, liječenja i pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama te sakupljanja lešina jave svom veterinaru.

Također, Hrvatske šume otvorile su lovačke kuće u okolici potresom pogođenih područja za smještaj građana s područja Petrinje, Siska, Gline i okolice koji ne mogu nastaviti život u svojim stambenim objektima, a za sve informacije i realizaciju premještaja potrebno je kontaktirati voditelje podružnice (Lovačka kuća Brezovica, Kutinska bb, 44414 Novo Selo Palanječko, 098 439598; Lovački dom Muljava, Radonja 45, Vojnić, 098 446008; Lugarnica Krušak, Krušak bb, 10413, Velika Buna, 098 457788).

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike s potresom pogođenih područja da se sa svim pitanjima obrate savjetnicima Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva kroz sustav Pitanja i odgovori ili na dežurne brojeve telefona: 099/4972-598, 091/4882-830, 091/4882-720 i 091/4882-727.
Ministrica je rekla i kako su angažirali upravu za stručnu podršku, odnosno bivšu savjetodavnu službu sa svih terena u Hrvatskoj da kontaktiraju i zovu poljoprivrednike, posebno vezano za osiguranje hrane za životinje, premještaj i skupljanje podataka o štetama.

Kazala je i kako je u potresu stradala i drvna industrija, nekoliko važnih gospodarskih subjekata.

Ministarstvo poljoprivrede će, kako su istaknuli, osigurati potrebne količine hrane za stoku i distribuirati je na stradala područja. Poručili su također i da će poljoprivrednici sa stradalih područja pomoću mjera iz Programa ruralnog razvoja moći obnoviti svoja stada i proizvodne kapacitete.

izvor: Ministarstvo poljoprivrede

najčitanije