U tijeku procjepljivanje stoke u Lonjskom polju

imp

Sredinom srpnja na području Parka prirode Lonjsko polje pojavio se antraks koji je doveo do smrti više od stotinu grla stoke.

 

Ministarstvo poljoprivrede poduzima sve potrebne mjere, a jedna od njih je i cijepljenje stoke.
Kako teče cijepljenje rekla nam je resorna županijska pročelnica Anita Sinjeri-Ibrišević, dr.med.vet.

 

„Situacija je pod kontrolom i imamo izuzetno dobru potporu Ministarstva poljoprivrede. Reći ću samo da je ministrica već dva puta bila u Sisku, da je dala stroge smjernice kako treba postupati na terenu nakon što su veterinarske službe odradile svoj posao i izdale naredbu o suzbijanju bedrenice. Inače ekipe su obavile cijepljenje na području naselja Osekovo, Repušnica i Gračenica, ostalo je još malo stoke koja se nalazi na područjima do kojih je teže doći. Što se tiče novoga žarišta na području Velikog Svinjičkog i Gušća, prvi dan je pocijepljeno 230 komada stoke, jučer je također cijepljeno 240 komada i ostalo je još tridesetak grla.
Situacija je, kao što sam rekla pod kontrolom, stočari su dobili svu potrebnu opremu (zaštitnu opremu, dezinficijense…) tako da nemamo nikakvih novih oboljenja među ljudima na ovom novom pašnjaku. Možemo reći da nam je dobro došlo iskustvo s ovoga, prethodno, zaraženog područja tako da smo stvarno na ovom području uspjeli reagirati na vrijeme. Moram se zahvaliti svima koji sudjeluju tamo, Stožeru civilne zaštite, MUP-u koji su na punktovima danonoćno, lokalnom stanovništvu i evo uspjeli smo ovu zarazu svesti na minimum. Zahvaljujem se i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo koji su svojim savjetima omogućili da posljedice budu što manje.“, rekla je pročelnica Anita Sinjeri – Ibrišević.

U Lonjskom polju je, zbog pojave antraksa, na snazi je ograničenje kretanja ljudi i vozila Parkom prirode. Ograničenje se ne odnosi na posjednike životinja i ovlaštene osobe državnih tijela koji vrše cijepljenje stoke i sanaciju područja. Na području zajedničkih pašnjaka nalazi se osam punktova gdje se nadzire ulaz osoba i vozila, a kontroliraju ih policijski službenici i pripadnici civilne zaštite.

Ograničenje kretanja trebali bi biti van snage, dodaje Sinjeri – Ibrišević, kada se sva stoka procijepi.

„Bit će 30 dana nakon procjepljena sve stoke, s time da imamo i zabranu klanja 42 dana nakon cijepljenja zadnje životinje.“, istaknula je Sinjeri – Ibrišević.

 

 

Na posljednjoj sjednici Županijske skupštine Sisačko – moslavačke županije ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo najavio je, radi sprječavanja širenja antraksa, odstrel čagljeva na tom području.

„Ići će pojačani odstrel čagljeva iz tog razloga što su oni otporni na anstraks, ali mogu raznositi dijelove lešina i na taj način širiti antraks. Zato je nužan pojačani odstrel“, rekao je ravnatelj Zavoda dr. Inoslav Brkić.

 

Dodajmo kako Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava svim sudionicima koji su na terenu zaštitnu opremu i dezinfekcijska sredstva te djelatnici Službe civilne zaštite Sisak redovito obilaze teren.

 

 

Foto – naslovna Ravnateljstvo civilne zaštite

 

najčitanije