U tijeku akcija Mir i dobro! Iz županijske policije podsjećaju da posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne

imp

Kao i proteklih godina, s ciljem održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira te opće sigurnosti, povodom božićnih i novogodišnjih blagdana Ministarstvo unutarnjih poslova pa tako i Policijska uprava sisačko-moslavačka, provodi operativnu akciju „Mir i dobro“. Akcija je počela 12.prosinca i traje do 8. siječnja 2023.

 

Akcija uključuje sprječavanje nedozvoljene prodaje i uporabe pirotehničkih sredstava te sprječavanje stradavanja osoba i nastanka štete. Policija podsjeća na opasnosti zlouporabe oružja, eksplozivnih naprava i rasprskavajućih sredstava, koji su nažalost neizostavan dio pretprazničkog raspoloženja, te apelira na roditelje, nastavnike i odgajatelje da utječu na djecu sprječavajući ih, a ne potičući na uporabu pirotehnike, posebno improviziranih sredstava kućne izrade.

 

Posljedice korištenja pirotehnike mogu biti ozbiljne i trajne, posebno kod djece. To mogu biti ozlijede oka, prstiju, šake, ruke, a nažalost u nekim slučajevima imaju za posljedicu trajni invaliditet.

 

Policija je tijekom akcije zaplijenila četiri komada oružja, 724 komada raznog streljiva, 9 komada eksplozivnih sredstava i 200 grama eksploziva. Zbog nezakonitog posjedovanja kazneno su prijavljene tri osobe.

 

U sklopu akcije policija i ove godine podsjeća na zakonsku regulativu o vrstama, prodaji i uporabi pirotehničkih sredstava.

 

Prodaja pirotehnike iz kategorije F2 i F3 dozvoljena je samo osobama starijima od 18 godina, u prodavaonicama koje posjeduju odobrenje Ministarstva unutarnjih poslova. Pirotehnička sredstva kategorije F1 mogu se prodavati u maloprodaji i u drugim prodavaonicama te na kioscima osobama starijim od 14 godina.

 

Kako bi blagdani prošli bez neželjenih posljedica, policija apelira:
Ne poklanjajte djeci pirotehnička sredstva i imajte na umu da petarde nisu igračke. Kupujte ih samo u ovlaštenim prodavaonicama te koristite isključivo na način kako je to opisano u uputama za upotrebu i ne koristite ih na mjestima većeg okupljanja ljudi.

 

„Zajednički možemo postići da nam predstojeći blagdani budu mirni i spokojni, stoga pozivamo građane da se suzdrže od uporabe pirotehnike i na taj način pridonesu mirnom i sigurnom okruženju za sve oko sebe.“, poručuju iz PU sisačko – moslavačke.

 

 

Foto – PU sisačko – moslavačka

najčitanije