U Sunji 27. Državna konjogojska izložba i Sajam zadrugarstva, obrta i turizma

imp

Konjogojska Izložba Sunja 3

U sklopu obilježavanja Dana Općine, u Sunji će se ovog vikenda već tradicionalno održati XXVII. Državna konjogojska izložba hrvatskog posavca i hrvatskog hladnokrvnjaka te Sajam zadrugarstva, obrta i turizma.

 

Uz predstavljanje autohtonih pasmina, ciljevi su manifestacije i promocija kulturne, povijesne i nacionalne baštine i turizma.

 

Hrvatski hladnokrvnjak nastao je križanjem toplokrvnih kobila s uvezenim pastusima ardenske, peršeronske, barbantske i drugih hladnokrvnih pasmina. Hladnokrvnjak se počeo uzgajati u Hrvatskoj tijekom prve polovice 19. stoljeća. Njegova namjena je bila rad s naglaskom na vuču. Danas je tu ulogu izgubio, a njegova ekološka uloga također je značajna u očuvanju pašnjaka i parkova prirode. Hrvatski hladnokrvnjak se uzgaja na cijelom području Republike Hrvatske. Najveći broj hrvatskog hladnokrvnjaka uzgaja se na području Ličko-senjske, Sisačko-moslavačke županije i Primorsko-goranske županije. Na izložbi će sudjelovati neka od najboljih grla hrvatskog hladnokrvnjaka.

 

Posjetitelji će moći popratiti i zaprege koje će biti okićene u narodno ruho, a ove godine će publika moći svojim glasovima izabrati najbolju i najljepšu zapregu. Također, organizatori ističu da će se po prvi puta održati i natjecanje u parkuru tj. utrka zaprega između čunjeva. Organizirat će se i svečana povorka zaprega i jahača.

 

 

Program obilježavanja Dana Općine Sunja počinje u petak, 21.srpnja, u 18 sati otvorenjem izložbe starih razglednica, dokumenata i fotografija koja je postavljena u Ribičkom domu ŠRU „Bjelka“ povodom obilježavanja 150 godina Općine Sunja. Program se nastavlja u 21 sat koncertom grupe Pravila igre.
Subota, 22.srpnja, rezervirana je za 27.Konjogojsku izložbu i Sajam zadrugarstva, obrta i turizma.

 

 

Program manifestacije:

07:00 h – Doprema grla

08:30 h – Komisijsko ocjenjivanje grla

11:15 h – Formiranje svečane povorke zaprega na prostoru Ulice Sajmište u Sunji

11:30 h – Polazak svečane Opovorke zaprega s autobusnog kolodvora i defile zaprega po mjestu Sunja

12:30 h – Doček svečane povorke u Ulici Sajmište u sunji

12:45 h – Svečano otvaranje

13:00 h – Dodjela priznanja i nagrada

14:00 h – Zajednički ručak i zabavni program

19:00 h – Revija haljina – KUD „Seljačka sloga“ Greda Sunjska, sekcija „Gredske sneje“

20:00 h – Manifestacija „Zlatna griva Posavine“ KUD „Sunjanka“ Sunja, nastup kulturno – umjetničkih društava

 

najčitanije