U subotu Pitijada u Petrinji

mradenovic

U Petrinji se za vikend održava Pitijada, jedinstvena gastronomska manifestacija koja će na a Strossmayerovom šetalištu okupiti majstore pripremanja različitih pita.
Ideja o Pitijadi došla je od samog gradonačelnika Darinka Dumbovića. „Pitijada je nešto što bi bilo sasvim novo, a obično kad vidimo sve one gastro sadržaje, uvijek se uzme u obzir koje je to autohtono jelo ili kolač da se promovira. Ovo je nešto, možemo reći između petrinjskog i Hrvata koji su došli iz BiH i mislim da taj gastronomski sadržaj može biti jedna dobra ponuda i prilika da damo kreativnim rukama, vrijednim domaćicama da se angažiraju,imamo ih dosta, imamo i butigu Lili tako da mislim da je to jedna dobra ideja.“
Gospođa Mira Bešlić,predsjednica Udruge Hrvatska žena Petrinja rekla je ovom prilikom da je hrana naš život, a u Petrinji se svašta događa u vezi hrane što znači da grad još uvijek živi, a Petrinjci vole jesti pite.
Objasnila je i razliku između petrinjskih i bosanskih pita kazavši kako se petrinjske pite rade od prhkog tijesta i slatke su, za razliku od bosanskih koje se rade od vučenog tijesta i obično su slane dodavši kako su Bosna i Petrinja sada jedno te da joj je drago da zajedno mogu ponuditi ono što je tradicija bosanska i petrinjska. Naglasila je da je tradicija najčarobniji začin svakog jela.
Gospođa Marija Anušić naglasila je da su oni tradiciju pravljenja pita naslijedili od svojih baka i da se nada da će na ovaj način malo doprinijeti događanjima u našem gradu. Pripremaju nam pite od jabuke, sira, krumpira-za svakog po nešto.
Direktorica Turističke zajednice Grada Petrinje Ivanka Držaj kazala je kako će ovo biti jedan lijep događaju kojem će ljudi moći uživati,degustirati i zabaviti se uz tamburaški sasatav „Presto“ te se nada da će naši dragi sugrađani i gosti koji će doći pozdraviti ovu gastro manifestaciju koju planiraju dalje unapređivati.
Na pressici su bili i zamjenica gradonačelnika dr. Viktorija Kaleb,Ružica Krešić vrsna pekarica pita, Marija Anušić, gradska vijećnica grada Petrinje i vlasnik fast fooda Liridon Nuhi .
Pitijada se održava u subotu, 26.listopada od 10:00 do 13:00 sati.

najčitanije