U Sisku održana konferencija “Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja”

imp

pametna sela 9

U organizaciji Sisačko-moslavačke županije i Ureda zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola u Sisku je održana konferencija “Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja”, na kojoj su sudjelovale ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Gradonačelnici, načelnici i pročelnici iz resora gospodarstva i poljoprivrede imali su na konferenciji priliku razgovarati o konkretnim mjerama pomoći gospodarstvu u ruralnim krajevima.

Kroz uvodna obraćanja i panel raspravu cilj događanja je bio stručnoj i široj javnost predstaviti mogućnosti koje pruža koncept pametnog sela kao odrednice strateškog razvoja za ruralna područja u Hrvatskoj.

„Europskim i nacionalnim sredstvima moramo poboljšati razvoj infrastrukture ruralnih i slabije razvijenih područja da bi promijenili trenutačne negativne pokazatelje regionalne neuravnoteženosti u Hrvatskoj“, poručio je eurozastupnik Tomislav Sokol govoreći na konferenciji o pametnim selima.

Sokol je član odbora Europskog parlamenta za regionalni razvoj (REGI) i potpredsjednik međuskupine Europskog parlamenta za ruralna, planinska i udaljena područja i pametna sela (RUMRA&Smart Villages).

 

Na konferenciji je bilo riječi o pet stupova Pametnog sela koji uključuju poljoprivredu, gospodarstvo, digitalizaciju, socijalnu inkluziju te zelenu energiju i mobilnost, a istaknut je i projekt Europske komisije „Smart Rural 21 project” u kojem sudjeluje i jedna ruralna zajednica iz Republike Hrvatske – Općina Babina Greda.

Ministrica Vučković je naglasila kako je Ministarstvo poljoprivrede ugovorilo 150 projekata, od čega pola iz Programa ruralnog razvoja. Nije riječ samo o obnovi, nego i o investiranju u dodatni razvoj, s naglaskom na pokretanje projekata iz obnovljivih izvora energije. Tu je i dvadesetak projekata za razvoj nepoljoprivrednih proizvoda. U pokretanju ovih projekata i programa ključna je međusektorska suradnja, zaključila je Vučković, koja je kao izvorišne točke provedbe razvoja istaknula lokalne akcijske grupe.

 

„Važno je vidjeti gdje se Hrvatska trenutno nalazi s provedbom projekta pametnih sela i kako realizirati koncept kroz višegodišnji financijski okvir. Kada govorimo o tim stupovima i pametnim selima, trebamo reći da na jednak način vrijedi činjenica da se u svijetu samo 2% bruto proizvoda odnosi na hranu, 5% na energiju, ali bez tih 7% nema preostalih 93%“, kazala je ministrica Vučković i dodala kako se pametna sela zbog toga trebaju bolje povezati i njihovi ljudi, prometna mobilnost i digitalni alati kako bi se smanjio jaz između ruralnih i regionalnih sredina.
„Taj koncept ne treba opterećivati, već treba popisati ono što je važno i iskoristiti sva moguća sredstva, te nadograditi postojeće vrijednosti kako bismo imali pametna sela koja će biti vođena od strane lokalnih ljudi“, izjavila je ministrica Vučković osvrćući se i na Sisačko-moslavačku županiju.
„Ministarstvo poljoprivrede trudi se ispuniti očekivanja koje imaju stanovnici Sisačko-moslavačke županije u pogledu financiranja podrške poljoprivredi, ali i razvoju nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom prostoru. Stvaranje nepoljoprivrednog dohotka jedan je od ključnih čimbenika ostvarivanja koncepta pametnih sela i nastojimo to napraviti“, rekla je ministrica Vučković i najavila kako u idućem razdoblju nastoje proširiti koncept na način da će ga djelomično voditi lokalne akcijske grupe.

 

Ministrica Tramišak je kao primarni cilj istaknula bolji razvoj ruralnih područja.
Nova karta statističkih regija, rekla je Tramišak obuhvaća ova područja: Panonska Hrvatska (u kojoj je i Sisačko-moslavačka županija), Sjeverna i Jadranska Hrvatska.
Investitori na području SMŽ mogu računati na potpore od 50% za ulaganja u nove djelatnosti za velike gospodarstvenike, 60% za srednje i čak 70% za male gospodarstvenike.
Potpore će biti i veće za investicijske cikluse, kako bi se na taj način privuklo investitore iz većih gradova na područje SMŽ.

 

Ministrica Tramišak kazala je kako je važno privući poduzetnike iz velikih gradova, primjerice Grada Zagreba pri odluci za razvoj svoga poslovanja.
„Napravili smo program demografske i gospodarske revitalizacije na području Sisačko-moslavačke županije tako da je u samom programu naveden indikativni financijski plan veći od 15,3 milijarde kuna“, izjavila je ministrica Tramišak, a zatim se osvrnula na izgradnju strateškog projekta autoceste Zagreb-Sisak. „Nakon te glavne prometnice koja će brže i kvalitetnije povezati Sisak sa Zagrebom, vjerujem da ćemo putem ovakvih potpora učiniti iskorak poduzetnika prema Sisačko-moslavačkoj županiji i da će se ovdje u narednim godinama vidjeti mnogobrojna ulaganja na području gradova i sela“, rekla je ministrica i pojasnila kako postoji i novi Integrirani teritorijalni program i kako je njegova vrijednost oko 14,5 milijardi kuna.
„Upravo završavamo proces programiranja gdje će potpomognuta područja moći aplicirati na izdvojene pozive specijalizirane za poboljšanje kvalitete života, komunalne, društvene i socijalnu infrastrukturu“, pojasnila je ministrica Tramišak i dodala kako je vidljiva sinergija između poljoprivrede i prehrambene industrije za koje će uz pomoć financijskog okvira od 160 milijuna eura biti prilika za povezivanje u regionalne lance vrijednosti.

 

„Vjerujem da kohezijska i poljoprivredna politika mogu značajnije promijeniti demografsku sliku naših sela“, zaključila je ministrica Tramišak.

Župan Ivan Celjak je podsjetio sudionike konferencije na financijsku situaciju koja je bila prisutna u trenutku preuzimanja dužnosti. Postojao je manjak od 51 milijun kuna, koji je zahtijevao restrukturiranje financija Županije, kojim je manjak saniran i Županija je godinu završila u plusu.
Govoreći o razvoju gospodarstva župan je naglasio županijske napore, pokrenute mjere za potporu gospodarstvu:
„Županija je pripremila mjere za razvoj gospodarstva i to namijenjene poduzetnicima koji ulažu i posluju na području Sisačko-moslavačke županije, a koji će svoje investicije moći realizirati uz 0% kamate. Sufinancirat će kamate kreditnih linija HBOR-a i to one koje su usmjerene na poduzetništvo mladih, žena i početnika, investicije privatnog sektora te obrtna sredstva. Sufinancirat će i kamate na zajmove HAMAG BICRO-a. To se odnosi i na OPG-ove.
Ustrojili smo u okviru postojećeg sustava središnje koordinacijsko tijelo koje će u rad uključivati sve županijske institucije i poduzetnici će sve informacije sada moći dobiti na jednom mjestu, a osoba zadužena za suradnju s poduzetnicima, na raspolaganju je doslovno 24 sata.“

Župan je naglasio i važnost ulaganja u cestovnu infrastrukturu, posebno na ruralnim područjima, čime će uvelike biti pojačana dostupnost usluga i proizvoda koje pružaju ruralna područja.

 

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol je rekao kako je cilj programa ojačati infrastrukturu, uz obnovu podignuti uvjete života na puno višu razinu nego je bila prije. Cilj je i konkretna pomoć Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji kako bi se povuklo što više europskih sredstava.
Ključno je osigurati suradnju lokalnog stanovništva, razvoj poslovanja, ulaganja u infrastrukturu, izgradnju same lokalne zajednice, prodaju lokalnih proizvoda, suradnju lokalne razine administracije sa stanovništvom, kao i korištenje novih tehnologija.
Treba naći način da se moderne tehnologije iskoriste za veću dostupnost usluga i proizvoda ruralnih područja.
„Pametna sela su ujedno i rješenje za zaustavljanje depopulacije hrvatskog sela, u takvim selima mladi ljudi će ostajati i doseljavati se. Nadam se da ćemo ovom tematikom potaknuti oporavak i dodatni razvoj Sisačko-moslavačke županije, ali i ruralnih područja diljem Hrvatske“ – zaključio je zastupnik Sokol.

 

Na konferenciji u Sisku govorilo se i o problemima u ruralnim područjima na razini RH, ali i cijele EU: demografija/starenje, depopulacija, nedostatak radne strane, niski prihodi, nedostatak infrastrukture. Cilj europskih mjera u području lokalne zajednice je postići uravnoteženi teritorijalni razvoj. U području kohezijske politike važan je Europski fond za regionalni razvoj, ali i Europski socijalni fond.

najčitanije