U Sisačko – moslavačkoj županiji registrirana tek četiri oboljela od gripe

mradenovic

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, gripa je trenutno umjerenog intenziteta. Na kraju 2018.godine evidentirano je ukupno 1125 oboljelih od gripe, najviše na području Dubrovačko – neretvanske županije.Broj oboljelih od gripe naglo je skočio u posljednja dva tjedna prosinca.
U Sisačko – moslavačkoj županiji, prema dr.Sonji Pajtlar, voditeljici Službe za epidemiologiju, registrirana su tek četiri oboljela od gripe.
„Situacija je puno bolja nego na jugu Hrvatske. Ipak, ova četiri registrirana oboljela od gripe nisu realna brojka, ali svakako govori da se epidemija na ovom području nije razmahala“, kaže dr. Pajtlar te dodaje kako cjepiva u ambulantama još uvijek ima. Preventivno cijepljenje epidemiolozi još uvijek preporučuju, a budući da je za stvaranje imuniteta potrebno oko 14 dana, cjepivo će biti djelotvorno ako se u tom međuvremenu ne zarazite virusom gripe.
Gripa obično počinje naglo, sa ozbiljnim simptomima. Ako ste ipak dobili gripu preporuka je stručnjaka, preležati ju. ”Potrebno je da se snižava temperatura te da se smanji kontakt s ljudima za cijelo vrijeme trajanja simptoma“, objašnjava dr. Pajtlar.

najčitanije