U samo 6 mjeseci manjak u županijskom proračunu od 51,5 milijuna kuna saniran i doveden u plus

imp

Župan Ivan Celjak po preuzimanju dužnosti u 6. mjesecu prošle godine suočio se s nizom izazova: manjkom u proračunskoj blagajni od 51,5 milijuna kuna, županijska upravna tijela nisu imala osiguran prostor za rad, ordinacije i ambulante su bile smještene u kontejnerima ispred domova zdravlja, hitna se nalazila u kontejnerima, učenici Ekonomske škole Sisak i Gimnazije Sisak nisu imali osiguran prostor za pohađanje nastave u jesen, pulmološki i palijativni pacijenti s područja Petrinje i cijele Banovine nisu imali takvu vrstu zdravstvene skrbi, pacijenti kojima je nužna fizikalna rehabilitacija morali su se voziti u Sisak na terapije, korisnici domova za starije i nemoćne bili su smješteni i izvan županije što im je otežavalo komunikaciju s obitelji, a mjere u području gospodarstva i poljoprivrede uslijed posljedica potresa i korone vapile su za hitnim intervencijama.

 

Naglasivši na početku mandata da će biti manje protokolarni župan, a više se posvetiti menadžerskom načinu upravljanja sustavom, župan Celjak je županijske financije doveo do plusa, te je Županija godinu završila iz izvora 1.1. u plusu 774.901,79 kuna.

 

Analitičari iz financijskih krugova ističu kako nitko nikada u povijesti sustava javne uprave u ovako kratkom vremenu to nije učinio.
Obzirom na funkcioniranje sustava jedinica lokalne i regionalne samouprave, iste su često opterećene kreditnim zaduženjima, dok se Sisačko-moslavačka županija krajem 2021. godine nije kreditno zaduživala, a plaće i sve obveze plaćale su se na vrijeme, štoviše Sisačko-moslavačka županija sada plaću isplaćuje prvog radnog dana u mjesecu.

najčitanije