U Rimu obilježena 125. godišnjica smrti Ivana Bonifacija Pavletića

imp

Prije 125 godina, 4. studenoga 1897. godine na glasu svetosti preminuo je u Rimu sluga Božji Ivan Bonifacije Pavletić.
Povodom te obljetnice svečano misno slavlje u crkvi generalne kuće Družbe Sinova Bezgrešne, u kojoj se i nalaze posmrtni ostaci brata Bonifacija, predvodio je sisački biskup Vlado Košić. Koncelebriralo je dvadesetak svećenika, a između ostalih i general družbe Sinova Bezgrješne, p. Benny Mekkat.

 

Slavlju su prisustvovali i brojni hodočasnici iz Sisačke biskupije koji se zbog te prigode i nalaze u Rimu kako bi pokazali svoje štovanje i čašćenje ovog poniznog redovnika te želju da što prije dođe do oltara, ali i kako bi zahvalili Bogu za njegov život i svjedočanstvo.

 

Na početku biskupu i svim hodočasnicima dobrodošlicu je zaželio general družbe p. Mekkat. On je i poručio kako ga veseli znakovita prisutnost svih nazočnih u ovoj zajednici, jer to znači da je još jednom Ivan Bonifacije molio za jedinstvo koje je, između ostaloga, najveća želja Gospodina našega Isusa.

„Brat Bonifacije uvijek je u svom srcu držao svoj narod, svoj voljeni narod, i zahvaljujući toj ljubavi naša je Družba prisutna u Kutini od 2010. godine. Dopustite mi da Vam iskreno zahvalim za svu pomoć, suradnju i potporu, posebno pateru Marianu i njegovoj zajednici. Hvala Vama i što ste nas blagoslovili s dvojicom mlade braće, Krunoslavom i Antonijem iz Hrvatske, i nadamo se i snujemo da će se još puno hrabrih mladića odazvati Božjem pozivu i krenuti stopama brata Ivana Bonifacija Pavletića.“, rekao je p.Mekkat.

 

U homiliji zahvalivši se na gostoprimstvu biskup Košić je rekao kako smo mi ovdje u ime njegova zavičaja. „Mi smo stigli iz Hrvatske, jedna skupina je došla iz Kutine, gdje je kršten brat Bonifacije kao Ivan Pavletić 25. lipnja 1864., u crkvi Gospe Snježne. Njegova je Zbjegovača tada bila dio župe Kutine, u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Poslije, tj. 1978. taj je dio postao zasebna župa Ilova, a od 2009. cijelo to područje Moslavine pripada ponovo uspostavljenoj Sisačkoj biskupiji. Tu je i kutinski župnik preč. Vladimir Hren sa svojim župljanima, tu su braća Sinovi Bezgrješne koji su se od 2010. nastanili u Kutini, p. Mariano Passerini i p. Franco Decaminada. S nama je kao hodočasnik i gradonačelnik Kutine gosp. Zlatko Babić. Predvodim sve njih i mi predstavljamo Sisačku biskupiju kao zavičaj sluge Božjega brata Bonifacija. Tu je i moj generalni vikar mons. Ivica Mađer, župnik i dekan glinski, preč. Paško Glasnović, rektor marijanskog svetišta u Gori, maestro Robert Jakica, rektor bazilike svetog Kvirina iz Siska i drugi koji su se mogli odazvati, naši hodočasnici, sestre i braća. Kad kažemo zavičaj, tada najprije imenujemo kraj, zemlju i domovinu iz kojeg je u Rim došao brat Bonifacije. No, to također znači njegovu duhovnu baštinu koju je ponio sa sobom, a to su njegovi najbliži koji su ga okruživali ljubavlju i na koje je rado mislio i slao im pisma, to su svećenici, prijatelji i sve one osobe koje čine njegov duhovni pejsaž. Zahvalni smo Bogu da je sluga Božji brat Bonifacije pronio dobar glas o našem kraju i našoj domovini Hrvatskoj ovdje u Rimu. Tu je postao redovnik, ušao je u zajednicu Sinova Bezgrješnog Začeća, postao je njezin posvećeni član, brat redovnik koji je želio kao takav služiti i svojoj zajednici i bolesnicima. U zajednici je postao magistar novaka, na što ga je izabrao i imenovao bl. Luigi Maria Monti, utemeljitelj Družbe“, podsjetio je biskup.

 

Tijekom dana hodočasnici su razgledali i brojne rimske rimske znamenitosti: Kapitolij, Rimski forum, Oltar domovine, Trajanov stup, crkvu Santa Maria in Ara Coeli, Venecijanski trg, Nebeski žrtvenik, Flavijev amfiteatar (Colosseum), crkvu sv. Petra u Okovima te baziliku svete Marije Velike.

Foto: Sisačka biskupija

najčitanije