U projekt '(O)drži moj korak' uključeno više od 80 srednjoškolaca

mradenovic

261020211635210171.jpeg

Agencija lokalne demokracije zajedno s parnerima Gimnazijom Sisak i Srednjom školom Ivana Trnskog HRvatska Kostajnica te Sisačko-moslavačkom županijom provode dvogodišnji program ”(O)drži moj korak!”.
Riječ je o projektu koji okuplja više od 80 srednjoškolaca, a bavi se temom održivog razvoja. Cilj je da se organizacije civilnog društva osnaže i pokrenu nove programe kroz koje se učenici obrazuju o toj temi.
”Glavni cilj je promocija partnerstva između organizacija civilnog društva i odgojno-obrazovnih ustanova na području Sisačko-moslavačke županije. Projekt se sastoji od pet velikih aktivnosti. Prva je aktivnost jačanje kapaciteta odgojno-obrazovnih ustanova za pripremu i provedbu programa školskog volontiranja i uvršavanje tog programa u školski kurikulum. Škole su odabrale učenike koje će tijekom projekta biti u radnoj skupini. Učenici su odradili treninge i edukacije vezane za školsko volontiranje, rad s mladima, analizirali su potrebe o vrsti volonterskih programa”, pojasnila je Tamara Rabljenović iz Agencije lokalne demokracije.
Analiza potreba o vrsti volonterskog programa, koja je obuhvatila 16 nastavnika i 77 učenika, pokazala je da velik broj učenika voli volontirati i želi u sklopu budućih volonterskih klubova sudjelovati u aktivnostima. Zanimljiv je i podatak da učenici koji unutar obitelji ili bliže okoline imaju primjer volontiranja i sami počinju s volontiranjem. Učenici su imali različite ideje o radu volonterskih klubova, a najviše bi sudjelovali u organizaciji humanitarnih akcija, vršnjačkom pružanju pomoći pri učenju, uređenju školskog okoliša. Sudjelovali bi i organizirali različite radionice na temu zdrave prehrane i uvažavanja različitosti.

Osnivanje novih školskih volonterskih klubova
Srednja škola Ivana Trnskog već neko vrijeme provodi volonterske aktivnosti, tako da su objeručke prihvatili partnerstvo u projektu. Školski volonterski klub osnovat će se 24.veljače 2020.godine.
”Htjeli smo povećati djelokrug znanja i vještina vezane za volonterske aktivnosti. Učenici su vrlo motivirani. Analiza potreba je pokazala da se orijentiramo na probleme siromaštva, kvalitetnom obrazovanju i jednakosti spolova. Slijedom toga, napravili smo program volonterskog kluba. Bavit ćemo se promocijom naše škole. Pružat ćemo vršnjačku pomoć pri učenju, održat ćemo i ekološke akcije. Imamo razvijenu suradnju s Društvenim centrom Hrvatska Kostajnica čiji su korisnici osobe starije životne dobi s posebnim potrebama, a to ćemo nastaviti provoditi. Sudjelovat ćemo i na Europskom forumu mladih u Švicarskoj u ožujku ove godine, a na njemu će se obrađivati teme prava na jednakost, govorit će se o ekološkim promjenama i ostalim temama povezanima s globalnim ciljevima održivog razvoja”, kaže pedagoginja SŠ Ivana Trnskoga Mirela Majstorović.

84359391_612802819545524_7689190391370743808_n      82973825_470013873901637_3434616395206230016_n
Sisačka Gimnazija također ima dugogodišnju tradiciju volontiranja, a ovaj projekt nastavak je suradnje s ALD-om. Gimnazijalci sudjeluju u volonterskim akcijama Crvenog križa, Gradskog muzeja, Turističke zajednice, uključeni su u volonterske akcije poput ’72 sata bez kompromisa’. Ipak, školi nedostaje službeni volonterski klub, što će se promijeniti osnivanjem kluba 21.veljače 2020.godine.
”Shvatili smo da nepostojanje službenog volonterskog kluba nedostaje školi jer nemamo koordinaciju. Volontiranje je kompleksa aktivnost. Ono čega učenici možda nisu svjesni je to da moraju poznavati osnove volontiranja. Moramo imati organizaciju, moramo se educirati, imati osnovna znanja o našim pravima i obvezama i upravo će tome služiti naš volonterski klub”, napominje profesorica Marijana Milas.
Projekt je započeo 1.lipnja 2019.godine i traje 24 mjeseca, a sufinancira ga Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske kroz Švicarsko-hrvatski program suradnje. Vrijednost projekta iznosi 1.145.856,64 kn od čega Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske sufinancira 1.085.027,30 kn.
Agencija lokalne demokracije pomogla je pri osnivanju školskih volonterskih klubova u OŠ Braća Ribar, OŠ Budaševo-Topolovac-Gušće te Srednje škole Topusko, a uključeni su i u provedbu projekta održivog razvoja u OŠ Ivana Kukuljevića.

”Iskoristila bih priliku i pozvala sve zainteresirane škole da nam se jave ako im treba pomoć pri osnivanju školskih volonterskih klubova, tu smo za njih, otvoreni za suradnju”, zaključila je predsjednica ALD-a Paula Raužan.

najčitanije