U Petrinju stiže investicija od 50 milijuna eura

imp

U Petrinju uskoro stiže investicija vrijedna 50 milijuna eura. Riječ je o poduzetniku iz Indije g. Arvindu Kapuru, koji će u Petrinji uložiti u ekološku poljoprivredu proizvodnju. Svaka investicija u Petrinju je dobrodošla, rekao je prilikom potpisivanju Memoranduma o razumijevanju, petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović.
„Nadam se da ovaj naš potpis Memoranduma o razumijevanju jedna polazišna točka u kojoj mi kao Grad Petrinja pokazujemo svoje prednosti, ne samo prirodne nego i one strateški pozicionirane, a to je da vaša kompanija ima interesa ovdje ulagati. Ponekad se osjećamo napušteno i zapušteno i kada svaki signal dođe, za bilo kakvu investiciju, to je nama nešto posebno i to nam ustvari daje jednu novu šansu.“, rekao je Dumbović.
Svako mjesto je lijepo mjesto, ali najljepše je radno mjesto, pogotovo kada to radno mjesto dolazi u segmentu proizvodnje, kaže Dumbović, a za proizvodna zanimanja Petrinja ima određene benefite.
„Svaka vaša buduća investicija, za razliku od bilo kojeg dijela Hrvatske, Grad Petrinja ima odluku da sve i jedan kredit kojeg dignete, mi ćemo plaćati kamatu, komunalna infrastruktura je nula kuna. Što se tiče svih ostalih komunalnih davanja, doprinosa za bilo kakve objekte, to je nula kuna za proizvodna zanimanja. Kamate sufinanciramo od nula do pet posto za kredite“, istaknuo je gradonačelnik.
Dumbović je podsjetio kako je Petrinja grad projekata, europskih projekata, a područje oko grada idealno je za ekološku porizvodnju. Važno je napomenuti ističe Dumbović da Grad daje potpore za svako novootvoreno radno mjesto u proizvodnji. „Imamo otvoreni natječaj kojim se potiče zapošljavanje pa tako Grad Petrinja potiče svako radno mjesto s tri tisuće kuna mjesečno, odnosno 36 tisuća kuna godišnje.“, naglasio je Dumbović.

petrinja investitor petrinja investitor 6 petrinja investitor 4 petrinja investitor 2
Arvind Kapur se zahvalio na ugodnoj dobrodošlici te je izrazio nadu kako će ova investicija uroditi plodom. S obzirom na veliku poljoprivrednu proizvodnju koju Indija ima i njegovu uključenost u istu, Kapur smatra da može Petrinji ponuditi dobre tehnologije i procese u poljoprivrednoj proizvodnji.
U planu im je uključiti lokalna poljoprivredna gospodarstva i farmere kako bi zajednički radili na poboljšanju poljoprivredne proizvodnje.
Investicija je vrijedna 50 milijuna eura, a s poljoprivrednom proizvodnjom koju planiraju pokrenuti bazirat će ističe Kapur, na ekološkoj proizvodnji što će dovesti do smanjenja utjecaja na klimatske promjene.
„Gledamo ovu investiciju kao dugoročno investiciju. Kroz određeno razdoblje vjerujemo kako će ovo biti investicija od 50 milijuna eura. Treba također razumjeti da svaka uložena kuna u poljoprivredu donosi benefit od četiri kune porasta BPD-a. Planiramo primarnu proizvodnju proizvoda, planiramo podizanje dugogodišnjih nasada lješnjaka, oraha i kestena. Ta primarna proizvodnja će imati dugoročni utjecaj u procesu proizvodnje, ti primarni proizvodi će dalje ići u proces proizvodnje što će također utjecati na povećanje te djelatnosti, kao i na zapošljavanje u tim djelatnostima prilikom daljnje prerade proizvoda.“, pojasnio je Kapur.
Kapur je pogledao i nekoliko mogućih lokacija za ulaganje na području Petrinje. To je područje Gornje i Donje Bačuge, Jošavice i Šušnjara.

najčitanije