U Petrinji teško stradao motociklist - vozači pripazite

Policija 2

U četvrtak, 27. lipnja oko 23.30 sati, na raskrižju Sisačke i Splitske ulice u Petrinji dogodila se prometna nesreća s ozlijeđenim osobama.

 

Do nesreće je došlo kada je 47-godišnjakinja upravljajući automobilom sisačkih registracija, dolaskom do raskrižja, započela skretati u lijevo, bez da je prethodno propustila vozila koja su dolazila iz drugog smjera. Pritom je oduzela prednost prolaska motociklu, sisačkih registracija, kojim je upravljao 38-godišnjak, uslijed čega je došlo do pada vozača i motocikla. Prilikom udara došlo je do odvajanja putnog kofera koji je udario u automobil kojim je upravljala 24- godišnjakinja.

 

Vozač motocikla je zbog težih ozljeda prevezen u sisačku Opću bolnicu gdje su mu okvalificirane teške tjelesne ozljede opasne za život, dok je vozačica lakše ozlijeđena.

 

U vremenu od 00.25 do 2.40 sati, državna cesta D-37 bila je zatvorena za sav promet zbog očevida prometne nesreće.

 

Protiv vozačice Općinskom državnom odvjetništvu u Sisku podnosi se kaznena prijava zbog počinjenog kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu

 

Dolaskom povoljnih vremenskih prilika, na prometnicama se povećava broj motocikala i mopeda te stoga Policijska uprava sisačko-moslavačka savjetuje vozače ostalih skupina vozila da obrate pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.

 

Najčešće greške vozača automobila u odnosu na motoriste:

 

oduzimaju im prednost prolaska,

prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila, ne pridaju dovoljno pozornosti ovoj kategoriji vozača, tako da im se često nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala,

skretanje ili prestrojavanje obavljaju neoprezno i bez pokazivača smjera,

prilikom opisanih radnji često ne vode računa da su motocikli vozila koja obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti jako velika ubrzanja.

 

Vozače mopeda i motocikala policija savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom, da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka. Savjet je i da se kreću propisanim brzinama te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

najčitanije