U Petrinji počeli radovi na izgradnji pročistača otpadnih voda

imp

U Petrinji je započela izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, kapitalnog objekta u sklopu projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije. Dio je to projekta ‘Poboljšanje vodno – komunalne infrastrukture aglomeracija Petrinja’ koji je 71 posto sufinanciran novcem iz EU fondova. Građani Petrinje i okolnih naselja ovim će dobiti moderan uređaj s najvišim stupnjem pročišćavanja koji će tretirati otpadne vode iz aglomeracije prije ispuštanja u rijeku Kupu. Vrijednost ugovorenih radova je 65.309.710,00 kuna, trajanje radova je 2,5 godine od toga 1,5 godina se odnosi na izgradnju i projektiranje plus jedna godina probnog rada.
„Ovdje se radi o pročistaču koji je projektiran na 24 tisuće stanovnika. Tu moramo reći da je jako važno za Petrinju da ustvari na taj način mi dolazimo u poziciju da ispunjavamo sve europske standarde i europske direktive po pitanju pročišćavanja voda, koje sada trenutno iz centra grada gdje postoji mreža odvodnje, odnosno kanalizacijska mreža, sve odlazi u našu Kupu. Drugi dio koji je nama jako važan za grad i za Privredu da sa ovim dijelom izgradnje te mreže smo dobili već više od 4200 novih priključaka koji trebaju doći u funkciju, to je otprilike duplo onoliko koliko sada imamo tih priključaka. Mi sada za gotovo 20 tisuća stanovnika osiguravamo priključenje na kanalizacijsku mrežu.“, rekao je Miodrag Čavić direktor petrinjske Privrede, dodajući da ta tvrtka na području Petrinje provodi projekte vrijedne više od 500 milijuna kuna.
Radove na pročistaču obavljat će međunarodni konzorcij tvrtki iz Italije, Slovenije i Hrvatske. Branko Potočnik je u ime izvođača radova istaknuo kako će Petrinja dobiti uređaj najmodernijih tehnologija.

pročistač 3 pročistač 1
„Zahvaljujemo se na prilici da smo dobili ugovor za izgradnju tog uređaja koji će biti jedan moderan, novi uređaj koji će poštivati sve zakone, kako Europske unije tako i Hrvatske, što se tiče pročišćavanja otpadnih voda, obrade otpadnog mulja. Uređaj sam po sebi je u biti po tehnologiji SBR, jedna od najmodernijih tehnologija koja udružuje sve u istim bazenima, sve stupnjeve pročišćavanje. Dodatno što je bilo na tom projektu ugovoreno je to da ćemo pored obrade otpadne vode i obrade mulja do dehidracije, čak izgraditi i solarno sušenje mulja, tako da će taj mulj biti posušen sigurno negdje do 75 posto suhe tvari s mogućnošću dosušivanja nekim vanjskim energentima (strujom ili plinom), do čak 92 stupnja, da ćemo na kraju dobiti takav produkt koji se može spaljivati ili upotrebljavati u poljoprivredi ili na koji drugi način.“, rekao je Potočnik.
Po broju projekata koji se na području Petrinje provode vidimo koliko je dobra suradnja Grada Petrinje i Hrvatskih voda, rekao je petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović dodajući da se 20 posto svih projekata u Hrvatskim vodama odnosi na projekte u Petrinji.

pročistač 4
“To je posao koji zahtjeva 100 i nešto godina, volim to reći, starca koji ima žile koje ne funkcioniraju. Sada kada smo dirnuli 135 kilometara tih istih žila, krvotoka, onda su se stvorili i problemi o kojima nismo mogli ni sanjati. Ovaj projekt je od strateškog interesa Republike Hrvatske, on je projekt od strateškog interesa iz tog razloga što je on na području u kojem manje-više kada pogledamo ratne strahote i sve je bilo uništeno, a ljudi nisu imali vodu, odvodnju, što je nekakva civilizacijska priča. Danas mogu reći da ovaj naš pročistač od 65 milijuna kuna nije mala stvar.“, rekao je između ostaloga Dumbović te je još jednom sve građane pozvao na strpljenje.
Podsjetimo, izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i pripadajuće pristupne ceste investicija je vrijedna 65 milijuna kuna, a radovi na ovoj komponenti projekta trajat će sljedeće dvije i pol godine, pri čemu će radovi na izgradnji trajati godinu i pol, dok će preostalih godinu dana trajati probni rad samog uređaja te uklanjanje eventualnih nedostataka.

Foto – Rad za naš grad

najčitanije