U Petrinji otvoren Edukativno – prezentacijski centar NATURA SMŽ

imp

Natura Smž 18

U sklopu projekta „Održivi regionalni razvoj uključivanjem prirodne baštine kroz osnivanje Edukativno-prezentacijskog centra NATURA SMŽ“, danas je u Petrinji svečano otvoren istoimeni centar. Projekt je financiran sredstvima EU i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a ukupna vrijednost mu je 2,3 milijuna eura.

 

„Ovo je izvrstan projekt Županije, osobito za grad Petrinju, koji nudi raznolik sadržaj svim posjetiteljima od djece predškolske dobi pa sve do naših sugrađana starije životne dobi. Svaki od njih će moći u ovom centru pronaći sadržaje za sebe te na moderan i na tradicionalan način naučiti mnogo o biljnom i životinjskom svijetu, vukovima, hrastu lužnjaku, kestenovim šumama, šišmišima. U prezentacijskim dvoranama moći će doživjeti Panonsko more, nizinska i brdska područja kao i rijeke naše županije. Planiramo urediti i staze na ovoj prekrasnoj lokaciji te urediti prostor prema Petrinjčici. Želimo ovom prostoru udahnuti novi život“, rekao je župan Ivan Celjak prilikom otvorenja centra, te naglasio kako Županija uz ovaj izvrstan razvojni projekt na ovoj mikrolokaciji obnavlja i zgradu bolnice za plućne bolesnike, zgradu stare bolnice, bolničke kuhinje i bivšu voćarsko-vinogradarsku školu, a u neposrednoj blizini izgradit će i županijsko naselje Petrinia.

 

Centar obuhvaća dva kompletno opremljena objekta i edukativni park od 10 tisuća kvadrata. Izrađeni su video i multimedijalni sadržaji koji se prikazuju na video zidovima, hologramima i VR naočalama. Brojni sadržaji prilagođeni su i osobama s invaliditetom.

 

Ravnateljica Javne ustanove Dragica Vugić zahvalila je Sisačko-moslavačkoj županiji i svim partnerima u projektu na odličnoj suradnji.
„Ovaj centar nam znači jako puno i jako mu se veselimo. U povodu Dana planeta Zemlje od 17. do 21. travnja centar će organizirati Dane otvorenih vrata. Pozivamo sve zainteresirane sugrađane da nas posjete i uživaju u ovoj prekrasnoj prirodi“, rekla je ravnateljica Vugić.

 

Među mnogobrojnim gostima, otvorenju je prisustvovao i zamjenik gradonačelnice Grada Petrinje Ivan Prskalo koji je istaknuo koliko je ovaj projekt Županije važan za revitalizaciju petrinjskog područja.

 

Partneri u projektu su Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode SMŽ i Javna ustanova Regionalni koordinator SMŽ.

 

 

 

Foto – Sisačko – moslavačka županija

Foto: Sisačko - moslavačka županija

najčitanije