U Petrinji otvoren „Centar za međugeneracijsku podršku“

U nedjelju 8. svibnja obilježen je Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca kojim u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa. Hrvatski Crveni križ ovaj dan dočekuje aktivno djelujući u odgovoru na saniranje posljedica prouzročenih dvjema kriznim situacijama – potresom na Banovini i ratom u Ukrajini koji je izazvao priljev izbjeglica u Hrvatskoj.

 

Iako situacija na području Sisačko-moslavačke županije nije više toliko u fokusu javnosti, stanovništvo pogođeno potresom i dalje se nosi s brojnim poteškoćama. Hrvatski Crveni križ stoga svakodnevno provodi brojne aktivnosti kako bi se tim ljudima barem malo olakšale životne okolnosti. Neprestano se radi i na osmišljavanju novih projekata, a jedan od njih javnosti je predstavljen u nedjelju, 8. svibnja. Naime, u Petrinji je otvoren Centar za međugeneracijsku podršku koji je namijenjen stradalima u potresu i to djeci i starijima. Riječ je o posebno uređenim kontejnerima u kojima će se provoditi različite aktivnosti psihosocijalne podrške.

 

„Bez obzira što je prošlo više od godinu dana od potresa potresi još uvijek potresaju ovo područje i definitivno možemo zaključiti da stresa još ima, i među djecom i među starijima, i upravo zbog toga će ovakav jedan projekt dobro doći ovom području. Zahvaljujem se i djelatnicima petrinjskog Crvenog križa i Hrvatskog Crvenog križa, koji su od početka, od potresa,  svojim dobrim djelima olakšali težak život naših Petrinjaca i općenito područja Banovine i Sisačko – moslavačke županije. Mi smo kao Grad pomogli na način da smo dali ovaj dio zemljišta na korištenje, još ćemo osigurati i krov za ovaj objekt i optiku kako bi korisnici mogli koristiti i Internet u svojim edukacijama i svim budućim programima. Još jednom zahvaljujem svima, a naročito donatorima“, rekla je petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes.

 

Ovo je prvi centar U Hrvatskoj koji je namijenjen međugeneracijskoj podršci, a koja se u svijetu pokazala iznimno vrijednom i korisnom za ove dobne skupine. Stariji tako imaju prilike podučavati djecu i osjećati se korisno, a djeca pak imaju prilike učiti i prihvaćati starije kao važan dio društvene zajednice. Ovaj Centar dio je projekta vrijednog milijun kuna, a sredstva je osigurala tvrtka Visa.

 

Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa, ovom prigodom je svim volonterima i članovima Hrvatskog Crvenog križa i Crvenog polumjeseca čestitao njihov dan pritom istaknuvši:

 

„Iznimno sam ponosan da smo otvorili Centar za međugeneracijsku podršku ovdje u Petrinji. Sve je to rezultat podrške šire zajednice, kako hrvatskih građana tako i hrvatskih tvrtki, da nije bilo tvrtke Visa koja nam je dopustila da napravimo ovu socijalnu inovaciju gdje smo spajajući najmlađe s najstarijima dali dodatnu vrijednost društvenom životu, ne samo kontejnerskog naselja, već i cijelom gradu Petrinja, time stvaramo jedno dodatno pozitivno ozračje kod ljudi koji su najviše od svih pogođeni potresom koji je zadesio ovaj kraj. Dokazujemo još jednom da Hrvatski Crveni križ dolazi među prvima i odlazi među zadnjima, to je naša misija i ponosni smo da imamo podršku i da možemo raditi ovako značajne projekte.“

 

Izvor: Grad Petrinja/Crveni križ Petrinja/HCK

najčitanije