U Petrinji održana javna tribina o samoobnovi, uskoro u Sisku i Glini

imp

Samoobnova Petrinja 1

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u suradnji s Gradom Petrinjom organiziralo je javnu tribinu na temu samoobnove uz predujam.

 

Domagoj Orlić, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ukratko je okupljenima iznio posljednje izmjene Zakona o obnovi istaknuvši kao najvažnije objedinjenje vođenja postupka u jednom državnom tijelu, smanjenje broja sudionika u postupcima te skraćenje procedure obnove. Neke od izmjena Zakona koje je dodatno spomenuo su: ukidanje obveze izrade elaborata postojećeg stanja, ukidanje obveze izrade elaborata uklanjanja oštećene obiteljske kuće, ukidanje tehničko-financijske kontrole, ukida se potreba ishođenja posebnih konzervatorskih uvjeta za konstrukcijsku obnovu zgrada unutar kulturno-povijesne cjeline. Državni tajnik je najavio i poboljšanje u transparentnosti i vidljivosti procesa obnove izradom cjelovite interaktivne mrežne GIS – aplikacije.

Prezentaciju o procesu samoobnove održala je Helena Jelić, načelnica Sektora za provedbu mjera ublažavanja posljedica elementarnih nepogoda nakon čega su građani imali priliku postavljati pitanja i raspitati se o svom konkretnom predmetu kod službenica iz Ministarstva.

 

Gradonačelnica Komes istaknula je kako je zadovoljna odazivom te kako očito postoji interes za samoobnovom ali i kako ima dosta specifičnih pitanja i situacija u kojima se građani nalaze. Kao bitnu stvar gradonačelnica je istaknula financijska sredstva za vođenje samoobnove što će osobito koristiti osobama koje iz bilo kojeg razloga nisu u mogućnosti sami voditi postupak samoobnove jer tim sredstvima mogu angažirati i treću osobu koja će im voditi cijeli postupak.

 

Odaziv na tribinu je bio velik, a iz resornog ministarstva ističu kako je plan da se kroz dva tjedna ovakve tribine održe i u Sisku i u Glini. Svi građani koji su zainteresirani za bilo kakve dodatne informacije o procesu samoobnove uz predujam, mogu se obratiti na besplatan broj telefona 0800-0017 ili slanjem upita elektroničkom poštom na potres@mpgi.hr

 

 

Prezentacija – 02222023_Samoobnova_petrinja

 

 

Izvor i foto – Petrinja.hr

najčitanije