U Petrinji obnovljena dvorana Hrvačkog kluba „Petrinja“

mradenovic

251020211635198630.jpeg

Poljska razvojna banka Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) donirala je putem HBOR-a ukupno gotovo 1,9 milijuna kuna za projekte pogođene potresom, a središnja svečanost obilaska održana je u obnovljenoj hrvačkoj dvorani u Petrinji čije je otvaranje obilježeno tom prilikom.

Predstavnici poljske razvojne banke Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK) obišli su zajedno sa svojim kolegama iz Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) područje Sisačko-moslavačke županije pogođeno potresom, kako bi se upoznali s projektima i ljudima kojima su donirali ukupno gotovo 1,9 milijuna kuna sredstava za obnovu. Središnja svečanost obilaska održana je u dvorani Hrvačkog kluba Petrinja, obnovljenoj sredstvima koja je putem HBOR-a donirao BGK. Ovo je prva građevina koja je potpuno obnovljena nakon stradanja u potresu na ovom području.

„Samo dan nakon potresa, kada još nisu bili niti jasni cjelokupni razmjeri štete koja je nastala, kontaktirali su nas kolege iz BGK-a s upitom na koji način mogu pomoći stanovnicima Sisačko-moslavačke županije. Izuzetno nas je dirnula nesebična solidarnost i pažnja poljskih kolega koja pokazuje, među ostalim, i koliko je HBOR međunarodno cijenjen što u teškim trenucima rezultira ovakvom akcijom i pomoći. Zato mi je drago što danas nazočimo dovršetku i otvorenju hrvačke dvorane, prve građevine koja je potpuno obnovljena nakon stradanja u potresu, a koja će omogućiti uspješnim petrinjskim hrvačima, kao i onima koji će to tek postati, da se vrate redovitim treninzima u vlastitoj dvorani. Veselimo se završetku ostalih projekata koji su trenutno u realizaciji. Vrijedne donacije iz Poljske ostat će zapamćene u Sisačko-moslavačkoj županiji kao simbol našeg prijateljstva. Čak i kad je povod ovako tužan, raduje me što naše međusobne veze jačaju kroz ovakve vrijedne akcije, ali i kroz geopolitiku, putem Inicijative tri mora, turizam, kulturnu i robnu razmjenu“, izjavila je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

“Kada smo u prosincu prošle godine saznali za veliku katastrofu koja je pogodila vašu zemlju i vaše gradove, nismo oklijevali ni trenutka. Vi ste naši prijatelji, a prijateljima u nevolji trebamo pomoći – kazala je Beata Daszyńska-Muzyczka, predsjednica Uprave BGK-a te dodala: Donijela sam odluku o donaciji iz proračuna Bank Gospodarstwa Krajowego, poljske razvojne banke, u svrhu potpore obnovi gradova Siska i Petrinje. Solidarnost među zemljama, posebno u tako teškim vremenima, osnova je za izgradnju regionalnih veza ne samo na ekonomskoj, već i na društvenoj razini. Banka koju predstavljam, BGK, i vaša razvojna banka HBOR, imaju posebne odnose zbog tijesne suradnje naših država i banaka u Inicijativi triju mora i Fondu Inicijative triju mora.”

Ostali projekti financirani donacijom iz Poljske u suradnji s HBOR-om

Goste su u obilasku pozdravili učenici Glazbene škole Fran Lhotka iz Siska, koji su izveli poljsku i hrvatsku himnu. Njihova je škola teško oštećena u potresu, pa su privremeno premješteni u industrijski kompleks, gdje učenici trenutno pohađaju nastavu. Školi je za rad i pomoć u aktivnostima s djecom bio prijeko potreban kombi, čija je kupnja financirana iz donacije BGK-a.

Veliki dio sredstava donacije usmjeren je kao pomoć Metalurškom fakultetu Sisak koji je znatno oštećen u potresu. Sredstva donacije bit će iskorištena za izradu projektne dokumentacije te uređenje i opremanje studentskog restorana.

Potres je osobito teško pogodio osobe s invaliditetom. Članovi Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije našli su se tako u situaciji da nisu mogli na primjeren način doći do informacija o obnovi svojih domova. Kako bi im se pomoglo u tome, iz donacije BGK-a nabavljeno je računalo s govornim uređajem i pisačem za slijepe, zahvaljujući kojem sada mogu pratiti novosti te primati potrebne informacije. Predstavnici Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije predali su predstavnicima BGK-a i HBOR-a zahvalnicu otisnutu na Brailleovom pismu.

U potresu je teško oštećen i jedini centar za rehabilitaciju djece u županiji, koji se nalazio u zgradi čija obnova nije moguća, već je određena za rušenje. Donacijom BGK-a financirana je izrada projektne dokumentacije te je Udruga osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije započela s prikupljanjem sredstava za izgradnju nove zgrade.

najčitanije