U Petrinji je u tijeku energetska obnova zgrade Policijske postaje

mradenovic

261020211635230530.jpeg

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a on se provodi u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” 2014.-2020. Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za ovaj projekt potpisan je 20. prosinca 2018. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 2.475.759 kuna, od čega su bespovratna sredstva fonda 1.472.717 kuna. Radovi na obnovi počeli su krajem srpnja, a očekuje se da bi projekt trebao biti gotov krajem prosinca 2020. godine.

Na zgradi postaje zamjenit će se  vanjska stolarija, postaviti toplinska izolacija fasade i stropa negrijanog podruma prema grijanom dijelu zgrade. Obavit će se i radovi toplinske izolacije stropa prema negrijanom potkrovlju, ugradnja novog kotla na pelete i instaliranje na postojeći sustav cijevnog razvoda grijanja uz sanaciju postojećeg dimnjaka, ugradnju termostatskih ventila te zamjenu rasvjete.

Trenutni energetski razred Policijske postaje Petrinja je F, dok će završetkom projekta zgrada biti svrstana u energetski razred B, stoga je projektirana ušteda toplinske energije za grijanje 76,13%, smanjenje godišnje potrošnje primarne energije za 61, 50 % te smanjenje emisije CO2 u okoliš za 81,03%.

Tehničku dokumentaciju energetske obnove izradila je tvrtka ARIS d.o.o. iz Varaždina, koja obavlja i uslugu stručnog te projektantskog nadzora izvođenja radova. Predstavljanju projekta nazočio je saborski zastupnik i gradonačelnik grada Petrinje, Darinko Dumbović, načelnik Policijske postaje Petrinja, Miroslav Tonec, predstavnik investitora ispred Ministarstva unutarnjih poslova, Željko Zupčić, predstavnici tvrtke  „ARIS“ d.o.o., Varaždin, Ivan Vindiš i Matija Vindiš, direktor tvrtke „LED ART“ d.o.o., Tomislav Brdar, te Branislav Trbojević predstavnik izvođača, direktor tvrtke Euro Consulting, Nikola Kučiš i Sanja Kanoti stručna suradnica za pripremu i prijavu projekata.

Nakon radnog dijela konferencije na kojoj je predstavljen projekt svi zajedno su obišli gradilište te se uvjerili kako radovi teku prema planu.

foto: PU sisačko moslavačka

najčitanije