U OŠ Dragutina Tadijanovića u Petrinji uređuje se prostor za nastavu petrinjskih studenata

imp

U petrinjskoj Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u tijeku su radovi na uređenju potkrovlja u kojem bi uskoro svoj privremeni novi dom, do obnove njihove matične zgrade, trebali naći studenti Učiteljskog fakulteta – Odsjeka u Petrinji.

Naime tijekom razornog potresa koji nas je pogodio stradale su mnoge obrazovne ustanove, pa tako i zgrada Petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te zgrada I. Osnovne škole Petrinja.

Nakon što je Sisačko-moslavačka županija pokrenula postupak radova sanacije nakon potresa na zgradi Osnovne škole Dragutina Tadijanovića u Petrinji, u njoj se organizirala nastava u dvije smjene tako da jednu smjenu pohađaju učenici OŠ Dragutina Tadijanovića, a drugu smjenu učenici I. Osnovne škole Petrinja. Knjižnica i stručna služba I. Osnovne škole također se smjestila u navedenim prostorijama, dok se nastava na Učiteljskom fakultetu Odsjeka u Petrinji provodila u svim oblicima, ali većinom online na gotovo svim studijskim programima.

Kako bi se riješio njihov problem Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak, svjestan važnosti ostanka studenata u Petrinji i povijesnog značaja Petrinje kao studentskog grada, inicirao je uređenje dodatnog prostora u Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića kako bi isti objekt zbog novonastale situacije neometano i adekvatno mogli koristiti svi učenici i studenti.
Pristupilo se provođenju postupka javne nabave za predviđene radove te je 10. siječnja 2022. godine potpisan Ugovor o nabavi radova rekonstrukcije 2. kata osnovne škole Dragutina Tadijanovića u iznosu od 2.4 milijuna kuna s PDV-om.

“Premda visoko školstvo nije u nadležnosti Sisačko-moslavačke županije i ovdje smo se uključili pomoći jer želimo fizički vratiti studente u našu Petrinju. Kao što ste imali priliku vidjeti, radovi napreduju dobrom dinamikom i svakodnevno smo prisutni u komunikaciji na svim gradilištima koje imamo. Sisačko-moslavačka županija omogućila je i osigurala uvjete svoj djeci s potresom pogođenog područja da nastavu pohađaju u svojim gradovima. Želim najaviti i novost koju uvodimo od iduće akademske godine, a moći će ju koristiti i studenti Učiteljskog fakulteta ovdje u Petrinji, a to je jednokratna naknada u iznosu od 5.000 kuna koju ćemo dodjeljivati svim studentima s područja županije koji upišu fakultet na potresom pogođenom području. Imamo izvrsne predavače, imamo dobre programe i na Učiteljskom i na Metalurškom fakultetu i želimo mlade zadržati u Sisačko-moslavačkoj županiji. To je konkretna mjera i poticaj mladima, a ovdje danas vidimo kako radimo i na poboljšanju uvjeta studiranja.”, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivan Celjak prilikom obilaska radova.

 

Podsjetimo, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića Petrinja nakon razornog potresa bila je označena žutom naljepnicom. Objekt je zahvaljujući vrijednim donacijama u kratkom vremenu obnovljen te je započela nastavna godina 2021./2022. Organiziran je dvosmjenski rad na način da u prostoru škole jednu smjenu pohađaju učenici I. Osnovne škole Petrinja koja je neuporabljiva, a koja će se obnavljati donacijom Republike Mađarske.
U narednim mjesecima zgradu će početi koristiti i studenti.

najčitanije