U Novskoj uskoro gradnja novog proizvodnog pogona

nn

261020211635269367.jpeg

Tvrtka Terastone Croatia u Poduzetničkoj zoni Novska graditi će tvornicu prirodnog kompozitnog kamena, vrijednu 13,5 milijuna eura. Riječ je o talijansko-hrvatskoj kompaniji koju je s partnerima u Hrvatskoj i talijanskom tvrtkom Braton osnovao Goran Rešić, hrvatski poduzetnik i direktor tvrtke Remia Plast u čijoj je režiji nedavno otvorena i hala za izgradnju malih brodica u Jasenovcu.
Talijanska tvrtka Braton svjetski je leader i prva tvrtka u svijetu koja je pokrenula i u svijetu instalirala preko 110 tvornica za preradu prirodnog kompozitnog kamena.
“Po prvi put Braton je partner u tom projektu zajedno s nama i dali su nam najnoviju tehnologiju koja do sad još nikome nije prodana. Riječ je o proizvodu koji se zove dekor i koji industrijski omogućava izradu mozaik podova na velikim površinama u potpuno kontroliranim uvjetima”, rekao je direktor Rešić.
Za ovaj je projekt kupljeno zemljište u Industrijskoj zoni Novska, a direktor Rešić je pojasnio i zašto su odabrali baš ovu lokaciju, rekavši da je Novska izabrana iz više razloga.
“Prvo, radi odlične željezničke i cestovne prometne infrastrukture. Željeznica je jako važna radi dopreme određenog tipa sirovina koje se proizvode samo u određenim dijelovima svijeta, a drugi je razlog što najvažniju sirovinu, kvarcni piejsak, imamo u Lipiku i to vrhunske kvalitete i u dovoljnoj količini za dugotrajno planiranje proizvodnje tamo”, objanio je Rešić.
Projekt je u fazi “da je za njega ishođena građevinska dozvola, aplicirano je također na neke fondove Europske unije i financijska konstrukcija je de facto zatvorena s 3,5 miljuna eura našeg vlastitiog kapitala, s 4,5 milijuna eura bankovnih garancija koje smo osigurali za taj projekt, a ostatak projekta nam financira HBOR i Zagrebačka banka u jednom klupskom kreditu podijeljenog rizika”, dodaje Rešić.
Očekuje se da bi se s realizacijom, odnosno početkom gradnje, krenulo negdje sredinom 7. ili početkom 8. mjeseca. U planu je da objekt površine oko 4000 kvadrata bude završen u roku od sedam mjeseci. A u najavi je i novo zapošljavanje.
“U prvoj smjeni će se zaposliti 50 ljudi, odmah na početku, a kapacitet tvornice u tri smjene koje mislimo ostvariti unutar godinu dana bi trebao biti oko 130 ljudi koji će raditi u toj tvornici”, zaključuje Rešić.
Tvornica je 100 posto izvozno orijentirana jer Bratonovi su proizvodi, dodaje Rešić, poznati u svijetu, tako da već postoje predugovori o izvozu u Tursku, na Bliski Istok, Njemačku, Norvšku i druge zemlje.

najčitanije